- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli noi pentru şoferi. Ce se întâmplă dacă primesc amendă şi refuză primirea procesului-verbal

05 Jul, 16:32 • Cornel Ghimeșan
Poliția Română anunță modificări legislative semnificative pentru șoferii care sunt amendați contravențional și refuză primirea procesului-verbal. Conform noilor prevederi, dacă refuzul este înregistrat audio-video, procedura comunicării procesului-verbal se consideră îndeplinită pe loc.
Reguli noi pentru şoferi. Ce se întâmplă dacă primesc amendă şi refuză primirea procesului-verbal

Reguli noi pentru şoferi. Conform modificărilor recente ale legii, dacă un șofer refuză să primească procesul-verbal și acest refuz este înregistrat cu mijloacele audio-video ale polițistului, se consideră că procedura de comunicare a fost realizată. În astfel de cazuri, procesul-verbal nu va mai fi trimis la domiciliul șoferului, care va trebui să solicite o copie a procesului-verbal de la unitatea de poliție a agentului constatator.

Reguli noi pentru şoferi

Dacă un șofer primește o amendă într-un județ diferit de cel în care domiciliază, el trebuie să se prezinte la secția de poliție de unde a fost emisă amenda pentru a obține o copie a procesului-verbal. De exemplu, un șofer amendat în Prahova, dar care locuiește în Iași, va trebui să se deplaseze în Prahova pentru a obține documentul.

Citeşte şi: La ce medicamente trebuie să fie atenţi şoferii români. Lista pastilelor care te pot lăsa fără permis auto

Aceste prevederi fac parte din controversata Ordonanță de Urgență 84/2024, care introduce și noi reguli privind testarea antidrog în trafic. Astfel, şoferii care refuză testarea cu aparatul Drugtest și optează pentru testarea la Institutul de Medicină Legală vor rămâne fără permis de conducere până la primirea rezultatelor. Această regulă se aplică și bicicliștilor și trotinetiștilor.

Ordonanța a fost criticată intens, generând o petiție cu peste 130.000 de semnături, organizată de Declic. Organizaţia a solicitat anularea ordonanței și a planificat un protest în Piața Victoriei pe 11 iulie, la ora 18.00.

Citeşte şi: Rutele ocolitoare în perioada în care Valea Oltului este închisă. Informații utile pentru șoferii români

Noile reguli introduse de OUG 84/2024 modifică semnificativ modul în care șoferii sancționați vor primi procesele-verbale și impun măsuri stricte pentru refuzul testării antidrog. Aceste schimbări au stârnit controverse și nemulțumiri, conducând la inițiative de protest și solicitări de anulare a ordonanței.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult