- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli noi privind pașapoartele temporare. Ministerul de Interne aduce noile vești pentru români

03 Jul, 15:28 • Fundeanu Madalina
Regulile pentru eliberarea pașapoartelor temporare se schimbă. Ministerul de Interne anunță care sunt modificările de care românii trebuie să țină cont.
Reguli noi privind pașapoartele temporare. Ministerul de Interne aduce noile vești pentru români

Se schimbă regulile în ceea ce privește eliberarea pașapoartelor simple temporare folosite pentru plimbări, începând din 3 iulie. Anunțul oficial a fost făcut astăzi de MAI, potrivit agerpres.ro.

Regulile pentru eliberarea pașapoartelor temporare se schimbă

Așadar, eliberarea paşaportului simplu temporar se va face doar în cazuri obiective şi urgente, făcând excepție situațiile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice, conform noilor reglementări legislative în sistem, care vor fi implementate începând cu data de 3 iulie.

„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate.

Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro , secţiunea Condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”, este notat într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri, 3 iulie 2024.

Ai mai putea fi interesat de: Casa de Pensii face anunțul momentului pentru români. Zilele din luna iulie în care pensionarii vor încasa noi sume de bani

pașapoarte temporare
pașapoarte temporare

Paşapoartele care sunt declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept şi nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.

În ceea ce privește persoanele care găsesc documentul de călătorie declarat pierdut sau furat, acestea au obligaţia de a-l depune, în cel mai scurt timp, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

MAI le reamintește românilor că pierderea sau distrugerea paşaportului simplu electronic sau temporar se declară de titular în ţară la orice serviciu public comunitar de paşapoarte sau la Direcţia Generală de Paşapoarte. În alte țări, acest lucru se face la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Mai mult de atât, furtul documentelor de călătorie se declară în cel mai scurt timp la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului respectiv, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste acest lucru.

Vezi mai multe știri: Lovitură pentru pensionari! Se așteptau la mărirea pensiilor, dar au primit decizii de micșorare a veniturilor. Dorina Barcari: „E un joc urât”