- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli schimbate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Românii vor scoate și bani din buzunar pentru panouri

30 Aug, 12:31 • Bumbeneci Diana
Se schimbă regulile programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce sunt obligați românii să facă și câți bani vor scoate în plus din buzunare
Reguli schimbate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Românii vor scoate și bani din buzunar pentru panouri

Se aduc schimbări substanțiale la lista regulilor din cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Românii care au în plan să își instaleze panouri solare vor fi obligaţi să îşi monteze şi baterii pentru stocarea energiei electrice. Pentru acești bani, statul le oferă în plus 10.000 de lei faţă de anul trecut, însă şi beneficiarii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar, pentru că banii oferiți de Guvern nu ajung pentru toate costurile destinate achiziției complete.

Schimbări în programul Casa Verde Fotovoltaice

Așadar, românii care vor să aibă acasă panouri fotovoltaice trebuie să depună actul de identitate, extrasul de carte funciară şi certificatul fiscal care să ateste că nu au datorii. Documentele se vor încărca în aceeaşi aplicaţie folosită în anii precedenţi.

În această toamnă, Programul Casa Verde Fotovoltaice demarează cu o sumă record, de două miliarde de lei. Sunt mai mulţi bani pentru că şi obligaţiile sunt pe măsură. De anul acesta, beneficiarii trebuie să îşi monteze şi baterii.

Ai putea citi și: Casa Verde Fotovoltaice. Lista dosarelor aprobate pentru finanțarea de 20.000 de lei

Mărim de la 20.000 de lei la 30.000 de lei finanţarea AFM-ului. Vom finanţa pentru prima dată şi acumulatori, unităţi de stocare a energiei electrice. Asta înseamnă şi mai multă independenţă energetică în locuinţa respectivă, şi facturi mai mici pentru românii beneficiari”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Prosumatorii vor fi nevoiți, de această dată, să scoată mai mulţi bani din buzunar deoarece suma oferită de stat nu acoperă toate cheltuielile pentru achiziţionarea şi montarea panourilor şi bateriilor.

Casa Verde Fotovoltaice 2024
Casa Verde Fotovoltaice 2024

„Aşa cum a fost şi anul trecut: 10%. Cu alte cuvinte, dacă anul trecut finaţam 20.000 de lei şi beneficiarul punea 2.000 de lei, punem 30.000 de lei, iar beneficiarul 3.000 de lei”, a mai explicat ministrul Mediului.

Începând cu data de 6 septembrie, instalatorii îşi pot depune cererile de înscriere în program, iar firmele, dosarele de acreditare. Românii care vor panouri fotovoltaice trebuie să depună actele în perioada 27 septembrie – 9 octombrie, iar pe 1 noiembrie urmează să se afişeze lista firmelor acreditate.

Abia apoi prosumatorii îşi pot alege firma.

Estimăm undeva la 67.000 de noi beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice, ceea ce inseamnă că vom ajunge la un număr total de 200.000 de familii care au beneficiat in decursul a caţiva ani de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a spus Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Autorităţile iau în calcul ca, în 2025, să demareze şi un program de finanţare destinat celor care şi-au montat panouri în anii precedenţi, dar nu au acumulatori.

Solicitanţi eligibili şi cuantumul finanţării

1) Este eligibil în cadrul programului solicitantul:
a) persoană fizică;
b) unitate de cult, pentru clădirea care are ca destinaţie spaţiu de locuit pentru personalul clerical sau clădirea care are ca destinaţie spaţiu în care se celebrează slujbele religioase şi se desfăşoară activităţile religioase.
(2) Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.
(3) Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
(4) În sensul prezentului ghid, unitatea de cult eligibilă este cea mai mică^1 unitate administrativă de cult cu personalitate juridică, aferentă fiecăreia dintre cele 18 culte recunoscute la nivel naţional, astfel cum este definită prin statutul propriu al cultului.

^1 În cazul Bisericii Ortodoxe Române, unitatea de cult este parohia. Persoane eligibile sunt unităţile
corespondente parohiei pentru celelalte culte recunoscute la nivel naţional.

Vezi și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Programul începe în august. Ce noutăți sunt pentru beneficiari

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult