Condiții stricte pentru proprietarii de terenuri. Legea prevede condiții clare de utilizare pentru terenurile extravilane, diferite de cele aplicate pentru intravilan. Proprietarii trebuie să respecte niște condiții clare de utilizare, fiind necesare aprobări și autorizații pentru orce intervenție.
Chiar dacă terenurile extravilane sunt destinate în general activităților agricole, sunt permise anumite tipuri de construcții în extravilanul localităților. Acestea vizează în principal obiective care, prin dimensiunea sau natura lor, nu pot fi amplasate în intravilan sau prezintă un interes public semnificativ. Este obligatorie obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare pentru realizarea oricărui tip de construcții permis în extravilan.
Citește și: Românii investesc indirect, prin Pilonul II de pensii, în proiectul Neptun Deep
În extravilan, proprietarii de terenuri pot amplasa următoarele construcții:
Edificarea construcțiilor în extravilan este permisp exclusiv pe terenurile încadrate în clasele III, IV și V de calitate. Trebuie să aibă categoria de folosință arabil, pădure, vii și livezi.
Un nou proiect de lege dorește încheierea pentru minimum 7 ani a unui contract de arendă, care se aplică și în cazul în care terenul e vândut, cât și pentru moștenitori, în cazul decesului proprietarului.
Contractul de arendă poate înceta înainte de termenul minim de șapte ani, numai în cazul în care arendașul nu achită suma pe care o datorează în baza contractului sau dacă se află în faliment.
Citește și: Se deschide un nou tronson pe autostrada Sibiu-Pitești. Anunțul Ministerului Transporturilor
Conform proiectului, subarendarea, adică arendarea făcută de arendaș, este interzisă, cu excepția schimburilor între arendați.
O altă lege îi vizează pe cei care vor să cumpere un teren de la un vecin. Conform legii nr, 17.2014, dreptul de preempțiune este acordat numai vecinilor care dețin terenuri agricole. Dacă inițiatica va fi adoptată, dreptul de preempțiune va reveni tuturor vecinilor, indiferent de categoria de folosință a terenului învecinat, scrie bzi.ro.
Dreptul de preempțiune este un drept legal acordat unei persoane, denumit preemptor, de a cumpăra un bun cu prioritate față de alte persoane, la același preț.
Cei care dețin întreprinderi agricole de stat pot solicita titluri de proprietate. Acest demers necesită îndeplinirea următoarelor condiții: