Deși multe familii nevoiașe și-au cumpărat și montat deja repartitoare, ajutorul de la stat întârzie. Un proiect de ordonanță de urgență propune ca termenul pentru decontarea sumei de 750 de lei să fie prelungit până la finele anului 2025. Pentru a beneficia de acest ajutor, media veniturilor pe membru de familie trebuie să fie mai mică de 2000 de lei.
”Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se stabilesc măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa preţul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor, precum şi a unui sprijin pentru compensarea, începând cu data de 30 iunie 2025, a costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență, potrivit avocatnet.ro
Românii care se încadrează în criteriile de acordare a acestui sprijin financiar își vor putea primi banii abia începând cu data de 30 iunie 2025, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2025. Desigur, asta numai dacă Guvernul nu va tergiversa din nou acordarea banilor.
La cei 750 de lei de la stat au dreptul următoarele categorii de români:
De menționat că dacă o persoană se încadrează în două sau mai multe dintre aceste condiții, va primi sprijinul doar pentru o categorie pe care el însuși o va alege.
Citeste si Când intră pe cardurile sociale ultima tranșă de bani. Din 2025, suma va scădea la jumătate
Totuși, nu toți românii care ar avea dreptul la cei 750 de lei de la stat îl vor primi. Iată ce categorii de persoane sunt exceptate de la acodarea ajutorului:
Dacă la un loc de consum domiciliază mai multe persoane, iar unele nu se încadrează la acordarea sprijinului de la stat, veniturile acestora vor fi luate în calcul. Așadar, dacă media veniturilor per locuitor sau gospodărie depășește 2.000 de lei, sprijinul nu va fi acordat pentru acel punct de consum.
Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.