- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Repartizare liceu 2024. Cine sunt elevii olimpici care au intrat la liceu fără Evaluare Națională

23 Jul, 12:03 • Alexe Raluca
Repartizarea elevilor de liceu în anul 2024 a început, iar primii care vor primi un loc în unitățile de învățământ vor fi absolvenții clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premii la etapa națională/internațională a competițiilor școlare.
Repartizare liceu 2024. Cine sunt elevii olimpici care au intrat la liceu fără Evaluare Națională

Există 22 de elevi în București care au primit un loc la liceele dorite. Opt dintre ei sunt premiați la Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS), urmați de cinci elevi cu premii la Muzică.

Citește și: Evaluarea Națională 2024, la țară. Un singur elev din mediul rural a reușit să obțină media 10

Cine sunt elevii olimpici care au intrat la liceu fără Evaluare Națională

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a publicat tabelul cu repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care au obținut premii la etapa națională/internațională a competițiilor școlare. Acești elevi au avut posibilitatea să se înscrie la liceu fără să mai susțină examenul de Evaluare Națională de anul acesta.

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, elevii care au obținut premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare sau au obținut premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot fi admiși la liceu fără să mai susțină Evaluarea Națională 2024, potrivit edupedu.ro.

Pentru restul elevilor, admiterea la liceu se face ținând cont de media generală la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională. Media din anii de gimnaziu a fost scoasă din formula pentru admiterea la liceu, iar aceasta se va face doar pe baza notei finale de la Evaluarea Națională.

Elevii care au făcut cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut Evaluarea Națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei generale la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limba și literatura maternă. Pentru a putea acest lucru, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor trebuie să completeze o declarație după modelul prevăzut în anexa 5., ce însoțește fișa de înscriere. Elevii care au optat pentru stabilirea mediei la Evaluare fără proba la limba maternă nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceu în clase cu predare în limbile minorităților naționale.

Formula de calculul pentru media de admitere în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar:

  • Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv si pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finala de admitere se calculeaza astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA,

unde: APT = nota finala la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.

  • Pentru profilul teologic, media finala de admitere se calculeaza astfel:

(APT + MA)/2 = MFA,

unde: APT = nota finala la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.

  • Pentru profilul militar, media finala de admitere se calculeaza astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde: NP = nota la proba de verificare a cunostintelor la disciplinele Limba si literatura romana si
Matematica;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.

La admiterea la liceu în 2024, media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere. Astfel, în cazul în care doi candidati au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obtinută la proba de limba și literatura romană din cadrul Evaluării Naționale;
c) nota obtinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale;
d) nota obtinută la proba de limba maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limba maternă, susținută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

Citește și: Ghidul pentru admiterea la liceu 2024. Cum se completează opțiunile în fișele de înscriere și cum funcționează algoritmul de repartizare