România va primi, din aceste fonduri, 1.39 miliarde de euro pentru a finanța proiectele din domeniul energiei. Banii vor trebui cheltuiți până în 2026, scrie stiripesurse.ro, conform Agerpres.
Scopul planului REPowerEU este de a reduce în cel ma iscurt timp posibil dependența de combustibilii fosili rusești. În același timp, se dorește și accelerarea către tranziția verde.
Reziliența sistemului energetic va fi și ea sporită odată cu acest proiect. Planul are la bază trei piloni: diversificare, economisire și accelerarea trecerii la energia regenerabilă.
Eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew), raportori din partea PE, alături de eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D), pentru REPowerEU, au declarat că sunt convinși că acest plan va fi aprobat săptămâna viitoare. Executivul Comunitar se va uni în sesiunea plenară de la Strasbourg.
„Guvernul României va trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan prin care să spună cum doreşte să absoarbă aceşti bani. Va funcţiona totul exact ca la PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n.r.). Comisia Europeană va trebui să aprobe acest plan, după care el va primi unda verde finală din partea Consiliului în formatul miniştrilor de finanţe, şi implementarea lui va putea începe”, aspus Siegfried Mureșan.
„Imediat ce va fi aprobat planul, fiecare stat va primi o prefinanţare de 20%. Pentru România, vestea bună constă în faptul că în următoarele luni vom avea această prefinanţare de 20%, aproximativ 280 de milioane de euro, care va fi un sprijin important când încă ne aflăm în această situaţie dificilă, cu inflaţie crescută, cheltuieli mari pentru oameni şi pentru întreprinderi”, a mai completat el.
Siegfried Mureșan a subliniat faptul că este necesar ca, la fel ca în cadrul tuturor fondurilor europene, să se ofere transparență.
„Noi, Parlamentul European, am luptat pentru publicarea beneficiarilor, pentru o transparenţă cât mai mare la cheltuirea fondurilor europene. Statele membre au obligaţia de a publica lista celor mai mari 100 de beneficiari din bugetul UE.
Prin Mecanismul european de Redresare şi Rezilienţă şi prin REPowerEU, în total, UE alocă mai multe fonduri europene decât a alocat oricând în trecut. Oamenii au dreptul să ştie cum sunt folosiţi aceşti bani.
De aceea am introdus o serie de prerogative ce ţin de transparenţă. Un rol foarte amplu pentru instituţia Procurorului European, pentru Oficiul de Luptă Antifraudă, pentru Curtea Europeană de Conturi, pentru a ne asigura că banii ajung la destinatarii pentru care sunt gândiţi şi că banii sunt bine folosiţi”, a declarat Eurodeputatul PNL.
În opinia acestuia, o importanță deosebită o reprezintă implicarea autorităților locale și regionale. Implicarea acestora este necesară pentru România și, conform spuselor acestuia, Parlamentul European a insistat mult pe acest aspect.
Te-ar mai putea interesa și: Munca la negru în Italia, mai căutată decât cea legală. Care sunt motivele și ce salarii oferă angajatorii