- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reprezentantul statului în Petrom, Răzvan Nicolescu: „Statul român trebuie să rămână un acționar implicat. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari”

12 Dec, 18:27 • Gabriela Andreescu
Petrom a fost și va rămâne un brand românesc indiferent de cine este sau va fi acționar de acum încolo, iar statul va rămâne "un acționar implicat" a declarat unul dintre cei trei români din Consiliul de Supraveghere al companiei controlate de grupul austriac OMV, în contextul delicat în care se află în prezent relațiile dintre România și Austria.
Reprezentantul statului în Petrom, Răzvan Nicolescu: „Statul român trebuie să rămână un acționar implicat. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, actual membru în boardul EIT, instituția care se ocupă de Inovare și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene, este unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom, din partea statului român, care este acționar minoritar al companiei. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, OMV Aktiengesellschaft deține un procent de 51,157% din acționariatul companiei, iar statul român un procent de numai 20,698%. Restul de 28,145% este deținut de persoane fizice și juridice care au investit în companie prin intermediul bursei.

Petrom este un brand pur românesc, fapt ce poate fi constatat prin însăși sigla companiei, a declarat Răzvan Nicolescu

Economica.net

l-a întrebat pe oficialul român dacă, în contextul de față, în care Austria a votat împotriva accesului României în Schengen și dat fiind că OMV, la care statul austriac este cel mai mare acționar, este acționar majoritar la Petrom, politica statului român față de OMV în ceea ce privește Petrom ar trebui să se schimbe în vreun fel. Răzvan Nicolescu a răspuns că, oricare ar fi structura acționariatului, Petrom rămâne un brand românesc

Răzvan Nicolescu consideră că Petrom este un brand pur românesc
Răzvan Nicolescu consideră că Petrom este un brand pur românesc

Citește și: Pentru prima oară de când se află la Kremlin, Putin anulează conferinţa de presă anuală

“Statul român trebuie să susțină respectarea statutului companiei și realitatea că este o companie listată. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari. Vă rog să vă uitați la sigla Petrom și veți vedea simboluri importante românești. Structura acționarilor este tot timpul dinamică și poate suferi oricând modifiări. Asta nu trebuie înțeles că sunt de părere că statul ar trebui să-și vândă acțiunile, statul român trebuie să rămână un acționar implicat.”, a spus reprezentantul statului în cadrul companiei.

Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom, informează sursa citată.

Referitor la viitorul exploatării de gaze din Marea Neagră, în care sunt implicate Petrom și Romgaz, cel mai importat proiect energetic al României la acestă dată și decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep, cu rezerve poențiale de 100 de miliarde de metri cubi, Nicolescu spune că nu decizia finală de investiție este importantă, care este o procedură internă a companiei, ci decizia de declarare a comercialității zăcământului.

„Din acest moment, încep să curgă termenele, și se intră în noua fază, de exploatare”. “Există trei posibilități: se pierde licența, se amâna data depunerii sau se depune”, a spus Nicolescu, care a ținut totuși să spună că este optimist în legătură cu viitorul proiectului.

Citește și: Se pregătește o moțiune de cenzură împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Cătălin Drulă: „Am spus-o de acum o lună că pune în pericol Schengenul”

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...