Românii sunt asaltați de prețurile care sunt într-o continuă creștere indiferent de domeniu. Mai nou, restaurantele au devenit un lux și concurează cu salariile românilor, a informat zf.ro. Dintr-un salariu mediu net, un român își permite să iasă la restaurant în Capitală de doar 21 de ori pe lună, iar un spaniol are bani de 38 de mese în Madrid.
În București, o masă pentru două persoane costă 45 de euro, cu doar 10% mai puțin decât la Madrid, deși salariul mediu net la nivel național în România e la jumătate, potrivit unei analize făcute de sursa citată, pe baza datelor Numbeo.com. În ambele cazuri este vorba de suma cheltuită la un restaurant cu prețuri medii, pentru o masă ce cuprinde două feluri de mâncare plus desert.
„Am venit în România în vacanţă, iar pentru o masă de trei persoane am plătit 500 de lei (circa 100 de euro). (…) Mâncarea a fost bună, dar în Spania, dacă am fi plătit banii aştia pe aceeaşi masă, am fi spus că am primit un «palo», că am fost păcăliţi”, spune Carmen D., care locuieşte de multă vreme în Spania.
De asemenea, prețurile din ospitalitatea românească au crescut accelerat în ultimii doi ani, mai exact postpandemie, în unele cazuri clienții ajungând să plătească de chiar două ori mai mult decât anterior.
La acest capitol, în Europa, stau cel mai bine berlinezii, unde o masă pentru doi oameni costă 60 de euro, iar salariul mediu este de 2.650 de euro lunar, astfel, ei își permit 44 de prânzuri ori cine într-o lună.
Alte articole: City Grill a investit de 2,5 milioane de euro pentru modernizarea restaurantelor Buongiorno Italian din Capitală