Industria fast food se dezvoltă constant în România, țara noastră atrăgând cele mai importante branduri mondiale din domeniu, la care se adaugă lanțurile locale, dar și antreprenorii cu un număr redus de puncte de lucru. Dată fiind prevalența acestora în peisajul românesc, mulți se întreabă cât câștigă o persoană care ne pregătește shaormele și alte preparate extrem de populare, arată Playtech.
Gabriel Melniciuc, CEO-ul Spartan, rețeaua de fast food-uri locală a explicat că un angajat recent recrutat în rețeaua de restaurante din București va beneficia de un salariu net de 3.500 de lei. După cum a explicat acesta, acest nivel de salarizare este necesar pentru a atrage și menține forța de muncă calificată.
„Salariile diferă, dar, spre exemplu, în Bucureşti acum oferim 3.500 lei net unui nou angajat pentru a-l atrage în reţea. Ne-am stabilit nişte obiective la început de an. Le actualizăm trimestrial, dar fără oameni bine pregătiţi, nu putem să realizăm nimic”, a adăugat acesta.
Conform informațiilor disponibile, veniturile angajaților de la Spartan sunt comparabile cu media pieței fast-food. Într-o analiză recentă că pachetul salarial oferit de rețeaua McDonald’s variază între 3.200 și 3.500 de lei net, cu posibilitatea de a ajunge până la 4.000 de lei net pentru poziția de manager trainee. Informațiile care au ajuns în spațiul public indică o salarizare similară și în cazul KFC.
Cei doi giganți din industria restaurantelor fast-food, McDonald’s și KFC, au aproape 8.000 de angajați în total, conform datelor din 2022. În contrast, Spartan are aproximativ 500 de angajați.
Te-ar putea interesa și: Ce salarii au angajații din restaurantele Spartan în 2024? Cum arată veniturile lor în comparație cu cele oferite de alte fast food-uri
Dacă plecăm de la asumpția că salariile oferite de Spartan sunt reprezentative pentru întreaga industrie fast food, atunci având în vedere că salariul mediu net în România a ajuns la aproximativ 4.000 de lei în 2023, oferta lanțului local de restaurante se evidențiază ca fiind competitivă pentru un post de nivel de intrare în companie.
Cu toate acestea, trebuie luată în calcul și faptul că acest salariu de 3.500 de lei este oferit de Spartan în București, un oraș care iese în evidență în statisticile despre plata angajaților și că, în plus, CEO-ul acestui lanț de restaurante fast food nu a oferit detalii despre veniturile muncitorilor din restul țării.
Unul dintre principalele avantaje ale lucrului în sectorul fast food este accesibilitatea sa. Nu este necesară absolvirea unei facultăți pentru a începe o carieră în acest domeniu, ceea ce îl face atractiv pentru tinerii care intră recent pe piața muncii sau pentru cei care caută să-și schimbe direcția profesională. Dorința de a munci și de a învăța sunt singurele cerințe necesare pentru cei interesați.
În plus, joburile din fast-food oferă oportunități de avansare rapidă pentru cei care demonstrează competență și dedicare. Managerii și supervizorii de echipă sunt adesea promovați din rândul angajaților existenți, ceea ce creează perspective de dezvoltare profesională pentru cei care aspiră să-și construiască o carieră în acest domeniu.