Bonurile de masă sunt un beneficiu extrasalarial foarte important pentru angajați, mai ales că valoarea acestora a crescut. Ele pot fi folosite strict pentru achiziționarea de produse alimentare sau la plata meselor și pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare sau orice alte unități care comercializează produse alimentare. În acest moment, peste 3 milioane de români beneficiază de tichete de masă.
Conform ordinului nr. 4.679/2024 al Ministerului Finanțelor și Ordinului nr. 2.024/2024 al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin care se stabilește valoarea nominală indexată a tichetelor de masă pentru semestrul II al anului 2024 se specifică următoarele lucruri.
În primul rând, începând cu octombrie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă devine 40,04 lei. De altfel, valoarea tichetelor de masă devine înghețată până în martie 2025, pe baza prevederilor Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum și pe baza Normelor metodologice aprobate prin HG 1.045/2018, cu modificările și completările ulterioare.
În ordin se specifică clar că valoarea nominală maximă de 40,04 lei va fi aplicată pentru primele două luni din semestrul I al anului 2025, deci pentru februarie și martie 2025, iar în cazul în care gradul de îndatorare al statului depășește 50%, timpul de înghețare a valorii tichetelor se va prelungi.
După cum am precizat, trebuie să achiziționăm exclusiv produse alimentare, de la magazinele care acceptă această formă de plată, cu bonurile de masă. În plus, putem folosi cardul cu bonuri de masă și în restaurantele care acceptă acest lucru.
Totuși, este important de menționat că este total interzis să se cumpere băuturi alcolice sau tutun cu bonurile de masă iar amenzile nu sunt deloc mici.
În cazul solicitării de numerar în schimbul tichetelor sociale se pot aplica amenzi de până la 10.200 de lei. În plus, magazinele și cantinele pot primi între 10.200 și 17.850 de lei amendă dacă acceptă tichete de la alte persoane decât destinatarul final.
Unitățile emitente de tichete de masă pot primi amenzi între 25.500 și 35.700 de lei dacă nu alimentează cardurile, o dată la două luni, cu minim 250 de lei, precum și dacă nu înscriu, pe suportul electronic, datele de identificare ale benficiarului, a perioadei de valabilitate și interdicția de a fi utilizate pentru alte scopuri.