Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rețetă de cozonac moldovenesc, veche de 100 de ani: „Am găsit-o acum mulți ani într-o carte de bucate foarte veche”

11 Apr, 19:03 • Cornel Ghimeșan
Rețetele vechi din satele Moldovei sunt păstrate cu sfințenie și în ziua de astazi, iar cozonacul de Paște este printre cele mai populare și consumate produse.
Rețetă de cozonac moldovenesc, veche de 100 de ani: „Am găsit-o acum mulți ani într-o carte de bucate foarte veche”

Rețeta veche de peste 100 de ani de cozonac moldovenesc e păstrată cu grijă pentru a fi împărtășită generațiilor viitoare.

Ecaterina Hulea, fostă educatoare din satul Odaia Manolachi, județul Galați, a dezvăluit rețeta de cozonac moldovenesc după rețeta veche de peste 100 de ani. E o rețetă migăloasă, dar rezultatul e de excepție.

„Eu prepar cozonacul după o reţetă foarte veche, de peste 100 de ani. Am găsit-o într-o carte de bucate de demult. Gospodinele trebuie să știe că e nevoie de timp și răbdare, dar cozonacul este extraordinar. Este o adevărată prăjitură de sărbătoare”, povestește Ecaterina Hulea, citată de Adevărul.

Citește și Trucul pe care toate gospodinele ar trebui să-l știe. Cum să dezgheți carnea în doar 5 minute

Ingredientele necesare pentru un cozonac (1 kg)

  • 600 g făină
  • 40 g drojdie de bere
  • 200 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt
  • Coajă rasă de lămâie
  • 2-3 ml esență de rom
  • 30 g stafide
  • 150 g miez de nucă
  • Zahăr vanilat
  • 5 g sare
  • 1 gălbenuș pentru uns

Mod de preparare

  1. Primul pas e să amesteci gălbenușurile cu sare și să le ții la cald. Apoi cureți stafidele, le speli și le lași la uscat. Zdrobește miezul de nucă cu sucitorul.
  2. Pentru maia, drojdia se freacă cu puțin zahăr, se dizolvă în 75 ml lapte călduț și se adaugă 100 g făină. Se lasă la dospit la cald, acoperită, până își triplează volumul.
  3. Separat, într-un alt vas, se opăresc 40 g făină cu 70 ml lapte fierbinte, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă să se răcească până la 30-40°C.
  4. Laptele rămas se încălzește ușor, se adaugă zahărul, gălbenușurile, coaja de lămâie, esența de rom, zahărul vanilat și se amestecă bine.
  5. Se încorporează maiaua, compoziția opărită și apoi restul de făină (450 g), alternând cu grăsimea (unt și ulei, topite împreună). Se adaugă stafidele și miezul de nucă, frământând până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului și apar bule de aer.
  6. Un pas extrem de important e frământarea. Trebuie să faci acest lucru timp de o oră, cu pauze în care aluatul e adus din margini către mijloc. Se lasă la dospit 50-60 de minute, dar în acest interval se mai frământă de două-trei ori.
  7. Când aluatul și-a dublat volumul, se porționează în una sau două bile egale. Fiecare bilă se împarte în două, iar bucățile se rulează pe o planșetă unsă cu ulei. Se formează două suluri de aproximativ 5-6 cm diametru, care se împletesc și se așază în forme unse cu unt și tapetate cu zahăr.
  8. Lasă-l din nou la dospit în forme și apoi unge-l cu gălbenuș de ou. Cuptorul se încălzește ușor înainte, iar cozonacii se coc în trei etape: 10-15 minute la temperatură mică pentru creștere, apoi la temperatură medie pentru rumenire, și din nou mai scăzut pentru coacere uniformă. Timpul total de coacere este de 45-50 de minute.
  9. Rezultatul este un cozonac cu gust autentic, moale, aromat și încărcat de savoare, un simbol al sărbătorii pascale în Moldova. O rețetă veche de un secol, păstrată cu grijă, care reînvie tradiția, gustul copilăriei și bucuria sărbătorilor de odinioară.

Citește și Cum vopsești ouăle de Paște în mod natural și cum obții culori vii care să nu afecteze interiorul oului

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Ce nu vei mai vedea la supermarket: ANPC anulează afișarea adaosului comercial!
Ce nu vei mai vedea la supermarket: ANPC anulează afișarea adaosului comercial!
Reguli noi pentru retragerile de bani la bancomat în România. Se aplică din aprilie 2025
Reguli noi pentru retragerile de bani la bancomat în România. Se aplică din aprilie 2025
Romcim își extinde imperiul! Două noi unități de producție beton, achiziționate în județul Iași
Romcim își extinde imperiul! Două noi unități de producție beton, achiziționate în județul Iași
Paşte 2025. Câte zile se ţine post până la spovedanie
Paşte 2025. Câte zile se ţine post până la spovedanie
Alertă alimentară! Olandezii sunt avertizați să nu mănânce ouăle găinilor din curte pentru că sunt pline de chimicale
Alertă alimentară! Olandezii sunt avertizați să nu mănânce ouăle găinilor din curte pentru că ...
Horoscop 17 aprilie. Zodia lovită de furtună. Urmează tensiuni aprinse și pierderi bănești
Horoscop 17 aprilie. Zodia lovită de furtună. Urmează tensiuni aprinse și pierderi bănești
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă să plătească 50.000 de euro
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă ...
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei care locuiesc aici”
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei ...
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează propria societate de asigurări
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează ...
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!