Rețeta veche de peste 100 de ani de cozonac moldovenesc e păstrată cu grijă pentru a fi împărtășită generațiilor viitoare.
Ecaterina Hulea, fostă educatoare din satul Odaia Manolachi, județul Galați, a dezvăluit rețeta de cozonac moldovenesc după rețeta veche de peste 100 de ani. E o rețetă migăloasă, dar rezultatul e de excepție.
„Eu prepar cozonacul după o reţetă foarte veche, de peste 100 de ani. Am găsit-o într-o carte de bucate de demult. Gospodinele trebuie să știe că e nevoie de timp și răbdare, dar cozonacul este extraordinar. Este o adevărată prăjitură de sărbătoare”, povestește Ecaterina Hulea, citată de Adevărul.
Citește și Trucul pe care toate gospodinele ar trebui să-l știe. Cum să dezgheți carnea în doar 5 minute
Ingredientele necesare pentru un cozonac (1 kg)
- 600 g făină
- 40 g drojdie de bere
- 200 g zahăr
- 200 ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 50 ml ulei
- 60 g unt
- Coajă rasă de lămâie
- 2-3 ml esență de rom
- 30 g stafide
- 150 g miez de nucă
- Zahăr vanilat
- 5 g sare
- 1 gălbenuș pentru uns
Mod de preparare
- Primul pas e să amesteci gălbenușurile cu sare și să le ții la cald. Apoi cureți stafidele, le speli și le lași la uscat. Zdrobește miezul de nucă cu sucitorul.
- Pentru maia, drojdia se freacă cu puțin zahăr, se dizolvă în 75 ml lapte călduț și se adaugă 100 g făină. Se lasă la dospit la cald, acoperită, până își triplează volumul.
- Separat, într-un alt vas, se opăresc 40 g făină cu 70 ml lapte fierbinte, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă să se răcească până la 30-40°C.
- Laptele rămas se încălzește ușor, se adaugă zahărul, gălbenușurile, coaja de lămâie, esența de rom, zahărul vanilat și se amestecă bine.
- Se încorporează maiaua, compoziția opărită și apoi restul de făină (450 g), alternând cu grăsimea (unt și ulei, topite împreună). Se adaugă stafidele și miezul de nucă, frământând până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului și apar bule de aer.
- Un pas extrem de important e frământarea. Trebuie să faci acest lucru timp de o oră, cu pauze în care aluatul e adus din margini către mijloc. Se lasă la dospit 50-60 de minute, dar în acest interval se mai frământă de două-trei ori.
- Când aluatul și-a dublat volumul, se porționează în una sau două bile egale. Fiecare bilă se împarte în două, iar bucățile se rulează pe o planșetă unsă cu ulei. Se formează două suluri de aproximativ 5-6 cm diametru, care se împletesc și se așază în forme unse cu unt și tapetate cu zahăr.
- Lasă-l din nou la dospit în forme și apoi unge-l cu gălbenuș de ou. Cuptorul se încălzește ușor înainte, iar cozonacii se coc în trei etape: 10-15 minute la temperatură mică pentru creștere, apoi la temperatură medie pentru rumenire, și din nou mai scăzut pentru coacere uniformă. Timpul total de coacere este de 45-50 de minute.
- Rezultatul este un cozonac cu gust autentic, moale, aromat și încărcat de savoare, un simbol al sărbătorii pascale în Moldova. O rețetă veche de un secol, păstrată cu grijă, care reînvie tradiția, gustul copilăriei și bucuria sărbătorilor de odinioară.
Citește și Cum vopsești ouăle de Paște în mod natural și cum obții culori vii care să nu afecteze interiorul oului