Asociația neguvernamentală Environ a analizat Black Friday din perspectiva deșeurilor de electronice și electrocasnice generate de perioada marilor reduceri. Și concluzionează că Black Friday produce cu 10-15 la sută mai multe deşeuri electronice decât o lună obişnuită din an, notează Mediafax, care citează datele Environ.
De ce apar mai multe deșeuri în perioada Black Friday? Pentru că mulți profită de oferte pentru a-și reînnoi device-urile, astfel că o parte a vechilor aparate electronice și electrocasnice se transformă în deșeuri.
Conform informațiilor de la marii retaileri și celor din baza de date a Environ, vânzările online de produse electrice şi electronice cresc, în zilele de Black Friday, cu până la 45 la sută.
Cei la Environ spun că planificarea şi cumpărarea unor produse durabile şi care pot fi reparate nu reprezintă lucruri complicate. Mai mult, aceste demersuri ajută la reducerea cu 30-50 la sută a cheltuielilor de Black Friday. Altfel spus, cine este atent când cumpără un device riscă mai puțin să-l înlocuiască relativ rapid și, prin urmare, cheltuie mai puțin de Black Friday.
”Mai multe electrocasnice cumpărate înseamnă de cele mai multe ori şi multe aparate electrice vechi scoase din uz, care trebuie să dispară din locuinţe pentru a le face loc celor noi. Pe lângă electrocasnicele mari, în această perioadă sunt populare şi produsele electronice de mici dimensiuni, mai greu de gestionat din punct de vedere al reciclării. Aceste produse pot conţine materiale rare sau periculoase, însă nu sunt întotdeauna colectate corespunzător şi pot ajunge în gunoiul menajer. Deşeurile electronice au un impact negativ semnificativ asupra mediului: între 2014 şi 2020, emisiile provenite din DEEE au crescut cu peste 50%. Aşa că, mare grijă la cum şi ce cumpăraţi de Black Friday”, a spune directorul de marketing al asociaţiei Environ, Roxana Puia.
Citește și Românii vor ajunge să plătească facturi duble. Sebastian Burduja anunță planurile pentru 2025
Cu ocazia Black Friday, cele mai vândute produse sunt aparatele electrocasnice, hainele și telefoanele mobile, relevă analiza Environ.
Potrivit asociației, volumele mari de electronice cumpărate compulsiv în perioada Black Friday se regăsesc în fluxul de deşeuri electrice, cel autohton având cea mai rapidă creştere la nivel european.
Astfel, numai în 2022 au fost generate 13,6 milioane tone de deşeuri, adică o medie 17,6 kilograme pe cap de locuitor. La nivel mondial, în doar 12 ani, cantitatea de deşeuri electronice și electrocasnice generate anual aproape că s-a dublat, de la 34 miliarde de kilograme de deşeuri în 2012, la 62 miliarde de kilograme în 2022.
Recomandări pentru un Black Friday ”eco”
-încearcă să repari produsele care nu mai sunt funcţionale
-oferă cadou electronicele pe care decizi să le înlocuieşti, dar care încă sunt funcţionale
-cumpără doar produse de care ai nevoie şi planifică achiziţia lor prin întocmirea unei liste
-investeşte în produse de calitate. Alege electronice eficiente energetic, realizate din materiale reciclabile şi cu garanţii extinse
-reciclează echipamentele vechi şi predă-le la centrele de reciclare.
Un european are în gospodărie circa 74 de gadget-uri de la telefoane, tablete, uscător de păr, unelte electrice sau alte electrocasnice mici, iar circa 13 dintre aceste produse fie nu sunt folosite, fie sunt stricate, conform unor studii consultate de Environ.
Citește și Marcel Ciolacu confirmă intrarea oficială în Schengen. Martie 2025 va aduce momentul istoric