La începutul lunii iulie, un turist român a declanșat un val de revolte pe rețelele de socializare după ce a dezvăluit prețurile exorbitante practicate de restaurantele din Eforie Nord. Bărbatul, aflat în concediu pe litoralul românesc, a postat o fotografie însoțită de bonul de comandă, arătând că a plătit 16,20 lei pentru o porție de doar 135 de grame de cartofi prăjiți. Această postare a devenit rapid virală, atrăgând atenția asupra prețurilor exagerate din stațiune, notează Bugetul.ro.
Costul de 120 de lei pe kilogramul de cartofi prăjiți este considerat absurd de mulți, având în vedere că un kilogram de cartofi congelați, gata de gătit, se vinde în magazine la un preț de maximum 15 lei. Această discrepanță uriașă a stârnit indignare în rândul turiștilor și a utilizatorilor de rețele sociale, care consideră că astfel de prețuri de pe litoral sunt nejustificate, chiar și în contextul inflației.
Turistul revoltat nu este singurul care a observat scumpirile de pe litoral. Alte prețuri din Eforie Nord, deși mai rezonabile în comparație, au crescut semnificativ. De exemplu, meniul zilei, care include o ciorbă și un fel principal, costă acum 25 de lei. Un mic ajunge la 8 lei, o porție de 100 de grame de cârnați costă 18 lei, iar o ceafă la grătar 19 lei. O ciorbă de burtă se vinde cu 26 de lei.
Te-ar putea interesa și: Locul în care se găsește cea mai ieftină mâncare de pe litoralul românesc. Prețurile mici atrag clienții ca un magnet
Pe lângă prețurile la mâncare, tarifele pentru șezlonguri au crescut și ele de la 1 iulie. În weekend, închirierea unui șezlong costă 50 de lei, iar în timpul săptămânii, 40 de lei. Prețurile la cazare au urmat același trend ascendent. Un sejur la un hotel de două stele începe de la 160 de lei pe noapte, în timp ce la un hotel de trei stele, prețul pornește de la 170 de lei. Pentru un hotel de patru stele, turiștii trebuie să fie pregătiți să plătească cel puțin 670 de lei pe noapte.
Aceste prețuri ridicate fac ca tot mai mulți români să își petreacă vacanțele în străinătate, în locuri precum Bulgaria sau Grecia, unde raportul calitate-preț este considerat mai avantajos. Patronii din industria HoReCa din Eforie Nord par să aspire la rivalizarea cu Mamaia, o altă stațiune cunoscută pentru prețurile sale piperate, încercând să atragă cât mai mulți turiști la Marea Neagră.