- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Revoltător! O persoană fără o mână primește doar 72 de lei lunar de la stat. FACIAS: „Această situație abuzivă trebuie schimbată”

16 Oct, 12:00 • Andrei Ene
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a prezentat un caz revoltător, în care o persoană cu mâna stângă amputată încasează numai 72 de lei de la stat. Aceștia consideră revoltător că persoanele greu încercate primesc atât de puțini bani de la statul român, când ar trebui să fie mult mai protejați.
Revoltător! O persoană fără o mână primește doar 72 de lei lunar de la stat. FACIAS: „Această situație abuzivă trebuie schimbată”

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a fost sesizată de o persoană care, deși are mâna stângă amputată, primește o indemnizație lunară de numai 72 de lei.

FACIAS atrage atenția asupra neregulilor sociale

”În cadrul campaniei «E dreptul meu!», FACIAS a fost sesizată de o persoană cu dizabilitate fizică, care, după o amputare totală a membrului superior stâng, primeşte o indemnizaţie umilitoare de DOAR 72 de lei lunar! Conform Legii 448/2006, persoanele cu handicap mediu primesc această sumă derizorie, reprezentând doar 12% din ISR”, a prezentat FACIAS pe pagina de Facebook.

Indicatorul Social de Referință se actualizează anual cu rata inflației iar valoarea sa în acest moment este de 598 de lei. Există trei tipuri de handicap pentru care se acordă prestații: handicap grav, handicap accentuat și handicap mediu.

Citește și : Câți bani trebuie să plătească părinții care vor să organizeze ziua copilului la un loc de joacă în 2024: „Un preț nerușinat”

Persoanele adulte cu dizabilități primesc următorii bani, pentru cele trei tipuri de handicap, conform Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. În cazul adulților cu handicap grav, aceștia primesc 662 de lei, cei cu handicap accentuat primesc 496 de lei, iar cei cu handicap mediu primesc 80 de lei.

FACIAS consideră că statul își bate joc de persoanele aflate în nevoie și că aceștia necesită mult mai multă atenție.

„Această situație abuzivă trebuie schimbată! Avem nevoie de o reformă legislativă reală pentru a susține persoanele cu dizabilități. Nu mai putem rămâne indiferenți!”, precizează FACIAS pe Facebook.

Citește și : Ajutoare de încălzire. Românii pot primi sume consistente pentru iarna aceasta

Dacă aveți o astfel de problemă, vă puteți adresa fundației pe adresa [email protected], iar specialiștii vor prelua problema.