Ungurii nu se potolesc și din când în când sfidează România. Președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului ungar, Nemeth Zsolt, a cerut undă verde de arborare a steagului Ținutului Secuiesc, scrie digi24.ro.
”Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth pe pagina sa de Facebook.
Ca răspuns la dorințele imposibil de îndeplinit ale oficialului ungur, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe din România, l-a chemat pe Ambasadorul Ungariei din București la sediul ministerului pentru a-i comunica refuzul clar asupra acestui lucru.
”Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”, anunță ministerul printr-un comunicat.
Te-ar mai putea interesa și: Bacalaureatul, condiție pentru subvențiile APIA. „România, țara în care dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”
MAE subliniază că țara noastră oferă dreptul tuturor persoanelor care aparțin celor 20 de minorități naționale să folosească însemnele specifice. Acest lucru se poate face în privat dar și în public, în cadrul manifestărilor culturale sau religioase specifice fiecărei minoritate în parte.
Așa-numitul ținut secuiesc nu există în România și nu este reprezentat de către nicio unitate administrativ-teritorială care să aibă acest nume. În acest fel, nu se oferă dreptul la vreun semn sau fluturarea vreunui material colorat numit „steag”.
Ministerul Afacerilor Externe face iarăși apel către reținerea din a da declarații în spațiul public și reamintește, în același timp, faptul că trebuie așteptat în primul rând un răspuns din partea Statului Român înainte ca ungurii să acționeze. Se subliniază faptul că trebuie respectată relația strategică dintre cele două țări, a Tratatului politic de bază din 1996, dar și dorința de a întări cooperările bilaterale din toate domeniile de interes.
Mai citește și: Cutremurele din Turcia ajung până în România. Cataclismul s-a resimțit în mai multe țări. Ce spune Institutul pentru Fizica Pământului