Luxul românilor se află în aeroportul Otopeni. Doar cine își permite, își poate cumpăra din restaurantele și cafenelele de pe cel mai mare aeroport din țară, a informat antena 3 CNN.
Citește și: Cât câștigă lunar un operator de bagaje de pe Aeroportul Otopeni
Pasagerii trebuie să ajungă mai devreme cu trei ore în aeroport, înainte de zbor, iar în timpul rămas după ce au trecut de controlul de securitate, se duc să își cumpere ori un sandviș, ori o cafea, ori o apă din zona de duty free, restaurante și cafenele, deoarece nu au voie să treacă de control cu recipiente de lichide mai mari de 100 de ml, oamenii sunt nevoiți să-și cumpere un suc sau o apă.
În momentul achiziționării, pasagerii rămân fără cuvinte când ajung să plătească, mai exact, o apă plată a ajuns să coste 10 lei, o cafea este 20 de lei, iar o felie de pizza sau un sandviș poate sări de suma de 40 de lei. Iată reacțiile revoltătoare oamenilor:
„Mi se par extraordinar de scumpe pentru salariile din România, de la 40 lei în sus”, spune o femeie.
„Comparativ cu alte țări, pot spune că ne cam aliniem cu restul Europei”, mai spune un bărbat.
„Păi, zici că ești la New York. De fapt, nu. Acolo cred că e mai ieftin. Enorme! Că vrei să mănânci un sandviș 40-50 lei minim”, relatează indignat un pasager.
„Sunt exagerat față de oraș. Comparativ cu alte țări… preţuri identice şi salarii diferite”, mai adaugă un român.
Dacă facem un calcul simplu și ținând cont de orele pe care trebui esă le aștepte un pasager până vine momentul de îmbarcare, dacă acesta vrea să mănânce un sandviș, să bea o cafea și să aibă la el o sticlă de apă plată, în caz că i se face sete pe timpul zborului, va fi nevoit să scoată din buzunar suma de 100 de lei.
Comercianții își iau apărarea și dau vina pe chiriile imense pe care trebuie să le plătească pe aeroport. Consiliul Concurenței, după investigații care au durat doi ani, a descoperit că firmele din aeroport s-au înțeles să țină tarifele la același nivel, să aibă aceleași oferte.
„Este o speță din 2019 care s-a încheiat cu o amendă pe care noi am contestat-o, dar în același timp am plătit-o. Nu au existat înțelegeri în concordanță cu legea din punctul nostru de vedere”, a spus Dragoş Petrescu, preşedinte Hora.
La momentul respectiv, totalul amenzilor date de Consiliul Concurenței a ajuns până la aproape 1,4 milioane de euro.