- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rezervele de apă ale României scad. Declarația momentului vine de la ministrul Mediului

15 Aug, 21:58 • Preda Silvia
Sute de localități din România sunt afectate de temperaturile extreme. Rezervele de apă sunt în scădere, iar unii oameni primesc apă cu porția.
Rezervele de apă ale României scad. Declarația momentului vine de la ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, la Digi24, că românii nu au de ce să intre în panică pentru că, deși în scădere, rezervele de apă sunt suficiente, gradul de umplere la principalele lacuri de acumulare fiind de 77%.

Există anumite restricții privind alimentarea cu apă, însă e bine să știm că sunt probleme locale și în niciun caz nu sunt chestiuni generalizate. Asta pentru că, spre exemplu, la principalele lacuri avem un grad de umplere de 77% ceea ce este un lucru bun. Apoi, la începutul lunii aveam o rezerva de 3,4 miliarde de metri cubi, 3,43 de miliarde mai exact, iar azi suntem la 3,37 mld. mc.

E adevărat că a fost azi emis primul cod roșu de caniculă din luna august pentru azi și mâine, însă ne coordonăm cu autoritățile locale. Dacă ne raportăm la 3,43 de miliarde mc, o pierdere de 110 milioane mc nu înseamnă foarte mult, motiv pentru care nu avem niciun motiv de panică”, a declarat ministrul, scrie stiripesurse.ro.

apă
Restricții de apă

Citește și: Apă cu porţia, în plină caniculă. Lista localităţilor din România unde s-a limitat consumul

La Cernavodă nu avem probleme pentru că există o rezervă de 83 de cm până la atingerea cotei de avertizare și e adevărat că sunt ceva restricții de tonaj pentru ambarcațiuni pe Dunăre. Pe Dunăre avem un debit scăzut, 2.800 mc/s, însă tendința este una staționară. Cu alte cuvinte, nu se agravează această situație și cu excepția acestor restricții de tonaj nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm nici în legătură cu debitul Dunării”, a mai spus Mircea Fechet.

Sute de localităţi cu restricții de apă

Administrația Națională „Apele Române” monitorizează permanent exploatarea resurselor de apă/satisfacerea cerințelor de apă, precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

311 localități (care dispun de sisteme centralizate) și 272 localități (care nu dispun de sisteme centralizate) sunt alimentate cu restricții. Cele mai multe localități sunt în județele Botoșani, Vrancea, Vaslui, Iași, Neamț.

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației”, transmit autoritățile.

Vezi și: Meteo 12-18 august. Meteorologii ANM anunță ce temperaturi vor fi în România toată săptămâna