Riscurile pe care le aduce pensionarea anticipată. Principala greşeală a românilor care aleg pensionarea anticipată este că nu au un plan clar pentru acoperirea cheltuielilor până când ajung la vârsta standard de pensionare. Concret, în primii ani de pensionarea anticipată, venitul lunar ar putea fi considerabil mai mic, ceea ce ar putea să provaoce probleme în acoperirea cheltuielilor zilnice, susţine un expert financiar pentru Business Insider, citat de Playtech.
„Am observat că cheltuielile unui pensionar anticipat sunt de obicei mai mari decât plănuia. Se întâmplă asta pentru că vor să se bucure de independența financiară, care de obicei îi împinge să cheltuiască pentru plăcerile personale, precum călătoriile, mesele în oraș și participarea la alte activități cu costuri ridicate”, a explicat expertul financiar.
Problemele financiare pot dura până la momentul în care se face trecerea automată de la pensia anticipată la cea pentru limită de vârstă. Astfel, la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, pensia anticipată devine automat pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin valorificarea perioadelor asimilate şi a eventualelor perioade de cotizare care au fost realizate în perioada de suspendare, după caz, de plată a pensiei.
O altă greșeală este ignorarea costurilor legate de asigurarea medicală, care pot fi destul de mari, în intervalul de timp de la pensionarea anticipată până la pensionarea la termen. Din acest motiv, cei care preferă pensionarea anticipată ar trebui să aibă economii importante pentru a face faţă acestor cheltuieli suplimentare. „Oamenii nu se gândesc la cum va arăta viața lor peste cinci sau zece ani pentru a-și da seama dacă economiile lor sunt suficiente sau dacă au nevoie de mai mulți bani”, a adăugat expertul.
Pensionarea anticipată este un subiect sensibil în România, țară în care angajații au una dintre cele mai scurte durate medii de muncă din Uniunea Europeană, cu doar 32 de ani și două luni, conform datelor Eurostat. Asta înseamnă o pensie medie de 450 de euro, cea mai mică din UE. Spre comparație, angajații din Olanda, cu o durată medie a carierei de 43 de ani și șapte luni, primesc o pensie medie de 3.000 de euro, iar în Suedia, durata medie a vieții profesionale este de aproximativ 43 de ani, pensia medie fijnd de 2.100 de euro.
Citeşte şi: ROBOR 9 august. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în LEI la final de săptămână
Pentru a evita problemele financiare, românii care aleg pensionarea anticipată sunt sfătuiți să își facă un plan economic detaliat, care să includă toate cheltuielile anticipate și sursele de venit, dar și să economisească mai mult, iar în unele cazuri să apeleze la un expert financiar.