Românii se tem tot mai mult de un seism cu intensitate mare. Au revenit discuțiile pe tema mișcărilor telurice ale pământului, totul după ce Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat astăzi un cutremur de 4.8 grade pe scara Richter, seism produs în zona activă din Vrancea.
Mihai Diaconescu, specialist INFP (Institutul Național pentru Fizică a Pământului n.r.), a explicat care sunt motivele de îngrijorare, la acest moment, cu privire la apariția unui cutremur puternic în țara noastră. Multe dintre mișcările tectonice sunt normale, produse cu o intensitate mică și nu reprezintă o problemă pentru România.
„Cutremurele acestea fac parte din seismicitatea de fond a zonei Vrancea, nu au nimic extraordinar în ele, nici ca magnitudine, nici ca adâncime, nici ca formă de manifestare. Deci nu trebuie să ne mire sau să ne punem probleme”, a afirmat Mihai Diaconescu.
Cu privire la apariția unui nou cutremur în România, specialistul spune că, ”din păcate, nu există nicio metodă pentru a stabili magnitudinea unui viitor cutremur nici la noi în țară și nici pe plan internațional”.
Mai mult decât atât, Mihai Diaconescu a mai explicat în acest context că românii nu trebuie să aibă motive de panică, ci trebuie să își ia toate măsurile de prevenție în vederea unui eventual cutremur mai puternic.
”În acest moment nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem în pregătirea populației pentru un eventual viitor cutremur major, pentru pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în asemenea situații”, a mai spus el, notează antena3.ro.
Conform calculelor DailyBusiness, pe teritoriul țării noastre au avut loc, de la începutul anului și până în prezent, 456 de cutremure, majoritatea cu magnitudinea cuprinsă între 2 și 3.5. Au existat însă și excepții majore în care mișcările tectonice au fost raportate cu 4, 4.5, 5 și chiar 5.4 grade pe scara Richter. Cele mai mari cutremure, de 5.0 și 5.4 -modificat ulterior de seismologi la 5.2, au avut loc în Arad-Crișana și Oltenia-Gorj. În Rest, majoritatea cutremurelor s-au produs în zona seismică activă din Vrancea, în județele Vrancea și Buzău.
Ai mai putea citi și: Ministrul Finanţelor, anunț major despre banii pentru pensiile și salariile românilor. Marcel Boloș: „Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024.”