Risipa alimentară atinge cote alarmante! Printre aceste state se numără și Republica Moldova, unde anual un moldovean aruncă la coșul de gunoi 76 de kilograme de alimente, în timp ce un român risipește doar 70 de kilograme.
Un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite arată că zilnic, aproximativ 70% din deșeuri provin de la produsele alimentare.
La uzina de prelucrare a deșeurilor din Chișinău sunt recepționate zilnic 600 de tone de deșeuri, adică aproximativ 70 la sută din această cantitate sunt deșeuri organice, provenite de la produsele alimentare. Cele mai mari cantități se acumulează în perioada de coacere a fructelor și legumelor, dar și în preajma sărbătorilor, scrie tv8.md.
„Totodată înaintea sărbătorilor, spre exemplu de revelion și în preajma sărbătorilor pascale, oamenii se pregătesc pentru a sărbători și pentru a primi oaspeți și cumpără foarte multe alimente, ele nu sunt consumate și sunt aruncate la tomberonul de deșeuri”, spun reprezentanții uzinei.
Foarte mulți moldoveni au recunoscut că uneori sunt tentați să cumpere mai multe alimente, chiar dacă mai au rezerve în frigider.
„Uneori le mai și aruncăm, cumpărăm în plus mâncare, care credem că este mai bună, însă cele care le avem deja în frigider nu le mai folosim”, spun locuitorii capitalei de peste Prut.
Cu toate acestea, majoritatea moldovenilor spun că nu fac risipă de produse alimentare, unii pentru că nu își permit, alții pentru că sunt conștienți cât de necesare sunt.
„Cumpăr atât cât este necesar, spre exemplu astăzi am procurat doar un kg de poamă, nu mai mult, mănânc atât și data viitoare îmi mai cumpăr. Nu fac risipă din produsele alimentare, fiind că sunt foarte scumpe (…)Oamenii educați, nu aruncă. Oamenii mai puțin educați, cumpără nesăbuit. Uitați-vă la țările dezvoltate, de la care putem lua exemplu. Ei nu cumpără saci. Ei cumpără doi cartofi și merg acasă, îi gătesc și a doua zi merg după alții. Atenție, vorbim despre mentalitate”, au mai declarat moldovenii.