- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR, 1 iulie 2024. Banca Națională face anunțul momentului pentru românii cu credite!

01 Jul, 11:12 • Fundeanu Madalina
BNR vine cu vestea momentului pentru românii cu rate la bancă. Iată ce s-a întâmplat azi cu indicele ROBOR la 1, 3, 6 sau 12 luni!
ROBOR, 1 iulie 2024. Banca Națională face anunțul momentului pentru românii cu credite!

Au fost publicate cele mai recente informații pentru toți românii care au credite în lei! Banca Națională a României (BNR) îi informează pe clienți că astăzi, 1 iulie, indicele ROBOR la 3 luni a rămas la 6,01%, la fel ca în vineri, 28 iunie.

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe creditele în lei.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,04%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

În altă ordine de idei, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

IRCC este stabilit în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. Acest indice se aplică cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. IRCC este stabilit zilnic de Banca Națională a României, făcându-se o medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de BNR.

Ambii indici reprezintă dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (exceptându-le pe cele cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Este important de punctat faptul că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.

Ai mai putea fi interesat și de: Oferte de nerefuzat la Kaufland, astăzi, 1 iulie! Românii își pot achiziționa produsele preferate la cele mai mici prețuri

ROBOR BNR
ROBOR BNR

Cum influențează indicele ROBOR ratele românilor la bancă

ROBOR este un indice ce are o importanță majoră pentru toată populația țării noastre, deoarece acesta are puterea de a influența în foarte mare măsură valoarea ratelor lunare. De menționat este faptul că influența acestui indicator de referintă se resimte doar la creditele în lei și doar la cele cu dobândă variabilă, ultimele fiind niște credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii, la care se adauga ROBOR.

Conform informațiilor prezentate de smilecredit.ro, indicele stabilit de către bănci în momentul fixării dobânzii este cel stabilit de Banca Națională a României (BNR) în ultima zi lucrătoare a lunii trecute sau în prima zi lucrătoare a lunii în curs, din 3 în 3 luni sau din 6 în 6 luni.

Vezi mai multe știri: Preț carburanți, 1 iulie 2024. Începutul lunii aduce scumpiri semnificative. Cât costă astăzi litrul de benzină și motorină