- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 11 aprilie. Vești noi pentru românii cu credite la bancă

11 Apr, 13:01 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță că indicele bancar la trei luni stagnează. Ce se întâmplă cu ratele românilor.
ROBOR 11 aprilie. Vești noi pentru românii cu credite la bancă

Vești noi pentru românii care au rate la bancă. BNR a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

ROBOR stagnează

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 6,80%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor oferite de Banca Națională a României. Potrivit specialiștilor BNR, o valoare similară nu a mai fost înregistrată din data de 31 august 2010.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Te mai poate interesa: Românii riscă să piardă sume importante de la Guvern. MADR anunță lista persoanelor EXCLUSE de la plată

ROBOR
ROBOR

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

De partea cealaltă, Banca Națională a României mai anunță că la şase luni, indicele utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,05% de la 7,08%.

„Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,40% de la 7,45%”, anunță BNR.

Evoluţia indicelui este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Ai mai putea citi: Salariul din România plătit cu 3.700 de euro. Ce trebuie să facă un android developer

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult