- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 12 august. Schimbarea începutului de săptămână pentru românii care s-au împrumutat la bancă

12 Aug, 11:07 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță ROBOR 12 august. Sunt vești noi pentru românii care au credite în LEI.
ROBOR 12 august. Schimbarea începutului de săptămână pentru românii care s-au împrumutat la bancă

ROBOR 12 august. Banca Națională a României anunță noul curs BNR privind ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 12 august

Conform noului curs BNR, în prima zi a săptămânii, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,59%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,62%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Citește azi și: Ultimă oră. Rata anuală a inflației a urcat la 5.42%. Topul scumpirilor în România

ROBOR 12 august
ROBOR 12 august

Mugur Isărescu anunță și ce de s-a decis scăderea dobânzii cheie

Săptămâna trecută, cei 9 membri ai boardului BNR au decis să ieftinească banii, reducând rata dobânzii de politică monetară. Anterior, unii economiști mizaseră pe menținerea dobânzii cheie.

„Principala contribuţie dezinflaţionistă este anticipată a proveni din partea evoluţiei ratei inflaţiei CORE 2 ajustat, cea pe care o urmărim noi şi asupra căreia politica monetară are efect direct. Ce înseamnă asta? Înseamnă că politica monetară este suficient de fermă, de restrictivă.

Nu s-a relaxat exagerat. Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară în funcţie de cum a evoluat şi inflaţia, ca să nu rămânem (…) cocoţaţi cu rata de politică monetară sus în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară. Gândiţi-vă că mai oricând poate să apară o inversare de mişcări de capital, ieşiri de capital.

Avem cu ce să acţionăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza, nefolosite, de a steriliza excedentul de lichiditate. Deci putem să reacţionăm. Nu cred că vom putea să mergem pe o reducere a ratei de politică monetară pe un asemenea scenariu negativ”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de presă de prezentare a Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Citește și: Ai bani uzați sau rupți? Iată cât plătești la BNR pentru schimbarea lor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult