- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 12 iunie. Anunț de ultim moment pentru românii cu rate la bancă. Este cea mai bună veste!

12 Jun, 11:10 • Bumbeneci Diana
ROBOR 12 iunie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu ROBOR și IRCC.
ROBOR 12 iunie. Anunț de ultim moment pentru românii cu rate la bancă. Este cea mai bună veste!

ROBOR 12 iunie. Noul curs BNR scoate în evidență evoluția ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 12 iunie

Conform Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,03%, de la 6,04%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,05%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Diferența între ROBOR și IRCC

Poți citi: Salarii primari 2024. Ce venituri lunare câștigă edilii votați la alegerile din 9 iunie

ROBOR 12 iunie
ROBOR 12 iunie

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt două referințe de dobândă utilizate în România, dar au origini și scopuri diferite. ROBOR este un indicator de piață care reflectă rata medie a dobânzilor la care băncile comerciale românești se împrumută între ele pe piața interbancară. Această rată este stabilită zilnic și este influențată de factori precum politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), cererea și oferta de lichidități în sistemul bancar și condițiile economice generale.

În contrast, IRCC a fost introdus în mai 2019 ca parte a unui efort de a oferi o alternativă mai stabilă și mai transparentă la ROBOR pentru creditele ipotecare și de consum. IRCC se calculează trimestrial pe baza tranzacțiilor efective realizate pe piața interbancară și este conceput pentru a fi mai puțin volatil și mai reprezentativ pentru costul real al finanțării pe piața bancară. Această metodologie se bazează pe un mediu mai larg de tranzacții și pe o perioadă de calcul mai lungă, ceea ce reduce impactul fluctuațiilor zilnice și oferă o imagine mai consistentă a costurilor de împrumut pentru consumatori.

Diferența principală între ROBOR și IRCC constă, așadar, în modul de calcul și în scopul de utilizare. În timp ce ROBOR este un indicator zilnic al condițiilor de pe piața interbancară, IRCC se bazează pe date de tranzacții reale și este recalculat trimestrial pentru a oferi o stabilitate mai mare creditelor acordate consumatorilor. Această diferență face ca IRCC să fie mai favorabil pentru persoanele fizice care au nevoie de predictibilitate în ratele lor de credit, în timp ce ROBOR rămâne un instrument important pentru evaluarea condițiilor de piață și pentru diverse aplicații financiare și economice.

Citește azi și: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult