ROBOR 13 mai. Banca Națională a României anunță ce se întâmplă astăzi cu creditele românilor.
Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%. De partea cealaltă, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.
Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu dă vestea zilei cu privire la salariile românilor. „Avem acel grad de sărăcie, al doilea din Europa”
ROBOR și IRCC sunt două dintre cele mai importante rate de referință utilizate în România pentru calcularea dobânzilor la creditele bancare. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este o rată de dobândă calculată în funcție de nivelul la care băncile românești sunt dispuse să împrumute între ele în lei pe termen scurt. Acesta este utilizat în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Pe de altă parte, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele de Consum) este o rată de referință introdusă în 2019, care a înlocuit ROBOR-ul pentru creditele de consum în lei.
Diferența principală între cele două rate constă în metoda de calcul și domeniul de aplicare. ROBOR este determinat de bănci pe baza tranzacțiilor lor pe piața interbancară, reflectând astfel costurile la care se împrumută banii între ele. Pe de altă parte, IRCC este stabilit de Banca Națională a României (BNR) și este bazat pe o medie a dobânzilor la care băncile acordă creditele de consum în lei către populație și firme.
Citește și: Se adaugă o nouă perioadă la vechimea în muncă. Anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari