ROBOR 14 mai. Banca Națională anunță noul ROBOR și IRCC. Sunt vizați românii care au credite la bancă.
Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Și indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%. De partea cealaltă, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile
ROBOR și IRCC sunt două rate de referință utilizate în România în contextul pieței financiare, fiecare având rolul său specific în determinarea costurilor și randamentelor pentru diverse produse financiare.
ROBOR, cunoscut și sub denumirea de Romanian Interbank Offer Rate reprezintă rata la care băncile românești își împrumută resursele financiare între ele pe piața interbancară. Acesta este determinat pe baza ofertelor de împrumut și a cererii de finanțare între bănci și este utilizat ca un indicator pentru dobânzile la creditele în lei. ROBOR este calculat pe baza datelor furnizate de o serie de bănci selectate și este publicat zilnic de către Banca Națională a României.
Pe de altă parte, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor) este o altă rată de referință utilizată în România, care a fost introdusă pentru a înlocui ROBOR-ul în calculul dobânzilor la creditele de consum în lei. IRCC este determinat de către bănci și este bazat pe costul resurselor de finanțare ale acestora, inclusiv costurile operaționale și marja de profit. Acesta este calculat în funcție de o formulă stabilită de către fiecare bancă și este revizuit periodic pentru a reflecta schimbările din piață.
Principala diferență între cele două rate constă în modul în care sunt calculate și în utilizarea lor în cadrul produselor financiare. ROBOR este utilizat în principal pentru calculul dobânzilor la creditele bancare, în timp ce IRCC este utilizat pentru creditele de consum. De asemenea, IRCC este mai flexibil în ceea ce privește modul în care este determinat, având în vedere că fiecare bancă poate adapta formula în funcție de propriile sale costuri și politici. Pe de altă parte, ROBOR este un indicator mai standardizat și este publicat zilnic de către Banca Națională a României, ceea ce îl face mai transparent în comparație cu IRCC.
Ai mai putea citi și: Planta care îmbogățește românii peste noapte! Se obțin 30.000 de euro la hectar