a publicat actualizarea ROBOR pentru ziua de marți, 20 februarie 2024. Acest indicator este crucial pentru cei care au credite cu dobândă variabilă, deoarece ratele lor de dobândă sunt adesea determinate în funcție de acesta. Prin urmare, schimbările în ROBOR pot avea un impact direct asupra ratelor de dobândă percepute de români pentru împrumuturile lor.
După cum arată datele BNR, ROBOR pentru ziua de 20 februarie. ROBOR la 6 luni a rămas neschimbat la 6,12%, în timp ce ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,08%.
ROBOR la 3 luni este principalul indicator utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. În timp ce ROBOR la 6 luni a rămas stabil la 6,12%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă media ratei dobânzii la care instituțiile bancare din România se împrumută între ele în lei, iar tendința sa este strâns legată de nivelul de lichiditate prezent în piață. În paralel, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.
Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC) este determinat pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Acest indice este stabilit zilnic de către Banca Națională a României, fiind rezultatul unei medii aritmetice a cotațiilor utilizate de zece bănci selectate de către această instituție bancară centrală. Astfel, IRCC reflectă dinamica dobânzilor la care băncile își acordă împrumuturi între ele și este utilizat pentru stabilirea dobânzilor la creditele contractate de consumatori.
Te-ar putea interesa și: ROBOR 19 februarie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în LEI deținute de români
ROBOR este calculat în colaborare cu compania de informații financiare Thomson Reuters, aceeași entitate responsabilă de calculul dobânzii de referință EURIBOR, folosită la nivel global pentru stabilirea ratelor de dobândă la creditele în Euro.
Procesul de calcul al ROBOR presupune determinarea unei medii aritmetice zilnice a cotațiilor de dobândă pentru leul românesc (RON), furnizate de zece dintre cele mai importante bănci din România. Acest indicator reflectă rata dobânzii la care o bancă oferă lichiditate (bani) altor bănci.
În vederea menținerii relevanței acestui indicator, valorile extreme (cea mai mare și cea mai mică rată a dobânzii) sunt excluse.
Prin urmare, ROBOR poate fi văzut ca un cost al capitalului în termeni de dobândă, similar cu o chirie pentru bani. În acest context, o persoană îți „închiriază” capitalul, iar tu plătești o sumă pentru a-l utiliza, având libertatea de a-l aloca către diverse scopuri, cu condiția de a-l restitui ulterior. Astfel, ROBOR reprezintă un indicator al costului capitalului pentru moneda națională românească.