- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 20 mai. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în LEI la începutul acestei săptămâni

20 May, 11:09 • Bumbeneci Diana
ROBOR 20 mai. Vești noi pentru românii care au credite la bancă.
ROBOR 20 mai. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în LEI la începutul acestei săptămâni

ROBOR 20 mai. Banca Națională a României anunță cât valorează ROBOR la 3 și 6 luni, dar și indicele IRCC.

ROBOR 20 mai

Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,06%, de la 6,07%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Citește și: Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă pensionarii care vor pensii mai mari. Anunțul CNPP

ROBOR. Foto arhivă
ROBOR. Foto arhivă

Diferența dintre ROBOR și IRCC

În România, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indicatori importanți utilizați pentru calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei, însă prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește modul de calcul și impactul asupra debitorilor.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile comerciale din România se împrumută între ele pe piața interbancară. Acest indice este publicat zilnic de către Banca Națională a României (BNR) și este folosit ca bază pentru calcularea dobânzilor variabile la majoritatea creditelor ipotecare și de consum contractate înainte de mai 2019. ROBOR poate fi influențat de factori precum politica monetară a BNR, lichiditatea din piața bancară și așteptările privind inflația.

IRCC, pe de altă parte, a fost introdus în mai 2019 ca parte a unei reforme legislative menite să facă ratele dobânzilor mai predictibile și mai puțin volatile pentru consumatori. IRCC este calculat trimestrial de către BNR pe baza tranzacțiilor efective realizate de bănci în piața interbancară, având la bază o medie ponderată a ratelor dobânzilor dintr-un interval de trei luni. Astfel, IRCC reflectă mai fidel condițiile de piață și tranzacțiile reale, fiind considerat mai stabil comparativ cu ROBOR.

Diferența principală dintre ROBOR și IRCC constă în volatilitatea și predictibilitatea lor. În timp ce ROBOR poate fluctua zilnic, IRCC este actualizat trimestrial, ceea ce oferă debitorilor o mai mare stabilitate a ratelor dobânzilor pe durata unui trimestru. De asemenea, IRCC tinde să fie mai scăzut decât ROBOR, datorită metodei sale de calcul care reflectă ratele dobânzilor medii ale tranzacțiilor interbancare efective, nu doar ofertele de pe piață.

Vezi și: Ministerul Muncii are planuri mari pentru români! Simona Bucura Oprescu: „Românii care au plecat la muncă peste hotare să revină acasă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult