Banca Națională anunță noul curs BNR. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,61%.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Şedinţa de plen comun care fusese stabilită pentru luni, 23 septembrie, în care să fie numiţi noi membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, Băncii Naţionale a României şi Consiliului Naţional al Audiovizualului a fost reprogramată pentru data de 30 septembrie, ora 15,00.
Vezi și:Pe 9 septembrie se lansează o nouă monedă în România. BNR anunță ce valoare va avea
Joi, Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca şedinţa de plen comună în care urmează să fie numiţi membrii celor trei instituţii să aibă loc luni, 30 septembrie, deşi în urmă cu o zi această şedinţă fusese stabilită pentru data de 23 septembrie.
Ca urmare a acestei decizii, calendarul pentru numirile la ASF, BNR şi CNA s-a modificat.
Pentru depunerea candidaturilor la secretariatele generale ale celor două Camere, data limită este luni, 30 septembrie, ora 12,00.
Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate trebuie să aibă loc până la începutul şedinţei de plen comun de la ora 15,00.
„Indicele ROBOR reprezintă dobânda zilnică la care sunt dispuse să se împrumute între ele 10 bănci din România (pe diferite scadențe: pe o zi/săptămână/lună, 3/6/12 luni). Se calculează ca medie aritmetică a cotațiilor de dobândă ale acestor bănci pe fiecare scadență, după ce s-au exclus extremele (cea mai mare și cea mai mică dobândă cotată). Calculul este făcut de către o companie financiară independentă (Thomson Reuters) și se afișează zilnic pe site-ul BNR (ora 11:00).
Cel mai cunoscut și folosit indice la creditele consumatorilor este ROBOR 3M (la 3 luni).
IRCC este tot o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă calculată pe un întreg trimestru (nu doar zilnic, ca la ROBOR). De asemenea, la IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele (nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații), dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență (ca să aibă greutate mai mare dobânzile la care s-au făcut cele mai multe tranzacții)”, descrie BNR.
Citește și: Ai bani uzați sau rupți? Iată cât plătești la BNR pentru schimbarea lor