Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, anunță Banca Națională a României.
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 6,50%, de la 6,49%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,98% la 5,94%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
Te mai poate interesa și: Fonduri europene 2023. Cum poți primi GRATIS 70.000 de euro
Amintim că Banca Central Europeană a confirmat că majorează din nou dobânda cu 0,25%. Se consemnează această majorare, deşi inflaţia a scăzut în zona euro, însă rămâne mult peste ţinta de 2%.
În acest sens, dobânda de referință ajunge la 4%, un record în istoria monedei unice. Hotărârea luată de Banca Centrală Europeană îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la Euribor.
Dacă Euribor creşte din nou, românii vor plăti cu câteva sute de lei în plus pentru rate. Acesta este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a Băncii Centrale Europene.
Ai mai putea citi: Este oficial! 15 milioane de euro pentru români. Iată cine primește banii