- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 23 august. BNR face mutarea momentului pentru românii cu rate în LEI

23 Aug, 11:15 • Bumbeneci Diana
ROBOR 23 august. Banca Națională a României anunță ce schimbări se aduc la final de săptămână pentru românii cu credite în LEI.
ROBOR 23 august. BNR face mutarea momentului pentru românii cu rate în LEI

ROBOR 23 august. Noul curs BNR aduce noutăți privind ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 23 august

Conform cursului prezentat de Banca Națională a României, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,58%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la 5,61%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Poți citi: Ai bani uzați sau rupți? Iată cât plătești la BNR pentru schimbarea lor

ROBOR 23 august
ROBOR 23 august

Diferența dintre ROBOR și IRCC

Chiar dacă IRCC-ul, cât și ROBOR-ul sunt indici care influențează ratele la credit, între ei pot fi identificate cu ușurință mai multe diferențe care pot marca decizia unui consumator (care a accesat un credit înainte de luna mai 2019) de a trece de la ROBOR la IRCC.

„Una dintre cele mai importante diferențe este modul de calcul al celor 2 indici. În timp ce ROBOR-ul este calculat ca o medie aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țară sunt dispuse să ofere împrumuturi celorlalte instituții bancare, metoda de calcul IRCC se bazează pe o medie ponderată a ratelor de dobândă practicate în tranzacțiile de pe piața interbancară.

Asta înseamnă că, în timp ce ROBOR-ul este influențat, în principal, de ofertele și cererile de credite între bănci, IRCC-ul este determinat, în mare parte, de politica monetară a BNR.

Ca asemănări între ROBOR vs. IRCC, putem menționa factorii politico-economici care îi influențează, cum ar fi: inflația, nivelul scăzut de lichidități de pe piață și dezechilibrul în politica monetară”, anunță Storia.ro.

De menționat este faptul că în ultimii 3 ani, valoarea indicelui IRCC a reușit să rămână permanent sub valoarea indicelui ROBOR. În anul 2020, indicele IRCC a fost, în medie, cu 0,35 mai mic decât ROBOR-ul, pentru că valoarea indicelui ROBOR a fost una destul de mică, în comparație cu anii următori.

În anul 2021, atât valoarea ROBOR-ului, cât și a indicelui IRCC au scăzut, acesta din urmă păstrându-și în continuare o valoare mai mică decât cea a ROBOR-ului. În medie, în 2021, IRCC-ul a fost cu 0,47 mai mic decât ROBOR-ul.

În anul 2022 a avut loc atât o creștere ROBOR, cât și o creștere IRCC: media IRCC-ului a fost de 4,6, în timp ce media ROBOR-ului a fost de 6,19, ceea ce a dus la o diferență anuală medie de 1,59 între acești indici.

Citește și: Salariul mediu net în București a ajuns la 6.428 lei. Cât este în restul țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult