ROBOR 23 ianuarie. Astăzi, Banca Națională a României anunță că indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,14%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,17%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
Ai mai putea citi și: Incredibil! Cum a ajuns un tânăr să câștige 10.000 de lire sterline pe lună ca zidar
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate):
ROBOR reprezintă rata la care băncile românești sunt dispuse să împrumute între ele în lei românești. Este utilizat ca referință pentru calculul ratelor dobânzilor la împrumuturile în lei acordate de bănci.
ROBOR este determinat pe baza ofertelor de dobândă ale băncilor și reflectă costurile de finanțare pe piața interbancară.
IRCC (Indicele Robor la 3 luni):
IRCC este un indice derivat din ROBOR, și anume, o medie aritmetică a ratelor ROBOR la 3 luni pentru perioada de calcul anterioară. A fost introdus pentru a fi folosit ca referință pentru creditele ipotecare și alte împrumuturi cu dobândă variabilă în lei. IRCC este utilizat pentru a calcula dobânda pe care o plătesc debitorii în funcție de evoluția ROBOR.
Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună