Veste proastă pentru românii care au credite în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 6.50%, de la 6.49%, informează profit.ro.
Datele publicate astăzi de BNR arată că ROBOR la 3 luni a stagnat la 6.40%. Indicele este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Citește și despre următorul subiect: Clauzele de care românii trebuie să se ferească atunci când semnează un contract de creditare. Care sunt cele mai frecvente
În același timp, ROBOR la 6 luni a crescut la 6.50%, de la 6.49%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei. Evoluția indicelui este legată, în general, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Pe de altă parte, IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. Indicele este aplicat cu întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
Românii trebuie să se aștepte la ieftiniri semnificative în următoarea perioadă. Oamenii vor scoate mai puțini bani din buzunare pentru mâncare, chirie sau rata la casă. ata inflației a ajuns la o singură cifră. De asemenea, Banca Națională a României a recurs în ultimele luni la scumpirea dobânzilor și înăsprirea politicii monetare, pentru a combate inflația care reprezintă la ora actuală o problemă generală în economiile europene. Românii care aveau de rambursat credite în lei cu dobândă variabilă au fost loviți de scumpiri. Cu toate acestea, inflația a răspuns la măsurile luate de BNR pe piața politicii monetare și face un pas în spate mult mai devreme.
Vezi și: Anunțul momentului despre ratele românilor. S-au ieftinit creditele ipotecare noi!