- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 29 iulie. BNR dă vestea cea proastă pentru românii cu rate la bancă

29 Jul, 11:44 • Bumbeneci Diana
ROBOR 29 iulie. Vești noi pentru românii care au împrumuturi în LEI la bancă.
ROBOR 29 iulie. BNR dă vestea cea proastă pentru românii cu rate la bancă

ROBOR 29 iulie. Banca Națională anunță ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 29 iulie

Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 5,81%, de la 5,80%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,85%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Ce indice e mai bun dacă ai un credit?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică.

În realitate, există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere.

ROBOR 29 iulie
ROBOR 29 iulie

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, IRCC va fi în urma ROBOR, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre. Deci și ratele vor fi mai mici.
Pe termen mediu și lung, în momentul în care ratele dobânzilor vor intra pe un trend descrescător reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja în 2021.
Există mecanisme de trecere de la ROBOR la IRCC, însă trecerea înapoi la ROBOR nu este posibilă (legea prevede că pentru toate contractele noi se va aplica indicele IRCC).
Pe lângă conversia creditului de la ROBOR la IRCC, o opțiune pentru a te proteja împotriva creșterii dobânzilor este trecerea la un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani.

Trebuie să ai în vedere însă că dobânda la creditele cu dobândă fixă este, în general, mai mare decât dobânda variabilă.

Diferența dintre ROBOR și IRCC

IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de cca 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.

O altă diferență importantă cu impact asupra ratelor este perioada pe care o reflectă cei doi indicii: IRCC aplicabil din octombrie 2022 are la baza ratele zilnice din trimestrul 2 (perioada aprilie- iunie), ROBOR este actualizat la zi, deci între ROBOR și IRCC există o întârziere de până la 6 luni.

Citește și: S-a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit 25 de ani. Daniel Baciu: „Vorbim despre 4,8 milioane de pensionari”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult