- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 30 august. Anunțul finalului de săptămână pentru românii care au împrumut la bancă

30 Aug, 11:12 • Bumbeneci Diana
Finalul de săptămână și finalul lunii august nu schimbă prea mult ratele românilor. ROBOR 30 august a fost anunțat de Banca Națională a României.
ROBOR 30 august. Anunțul finalului de săptămână pentru românii care au împrumut la bancă

BNR anunță ROBOR 30 august. Banca Națională anunță ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 30 august

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,57%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,61%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Poți citi: Ai bani uzați sau rupți? Iată cât plătești la BNR pentru schimbarea lor

ROBOR 30 august
ROBOR 30 august

Diferența dintre ROBOR și IRCC

Chiar dacă IRCC-ul, cât și ROBOR-ul sunt indici care influențează ratele la credit, între ei pot fi identificate cu ușurință mai multe diferențe care pot marca decizia unui consumator (care a accesat un credit înainte de luna mai 2019) de a trece de la ROBOR la IRCC.

„Una dintre cele mai importante diferențe este modul de calcul al celor 2 indici. În timp ce ROBOR-ul este calculat ca o medie aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țară sunt dispuse să ofere împrumuturi celorlalte instituții bancare, metoda de calcul IRCC se bazează pe o medie ponderată a ratelor de dobândă practicate în tranzacțiile de pe piața interbancară.

Asta înseamnă că, în timp ce ROBOR-ul este influențat, în principal, de ofertele și cererile de credite între bănci, IRCC-ul este determinat, în mare parte, de politica monetară a BNR.

Ca asemănări între ROBOR vs. IRCC, putem menționa factorii politico-economici care îi influențează, cum ar fi: inflația, nivelul scăzut de lichidități de pe piață și dezechilibrul în politica monetară”, anunță Storia.ro.

De menționat este faptul că în ultimii 3 ani, valoarea indicelui IRCC a reușit să rămână permanent sub valoarea indicelui ROBOR. În anul 2020, indicele IRCC a fost, în medie, cu 0,35 mai mic decât ROBOR-ul, pentru că valoarea indicelui ROBOR a fost una destul de mică, în comparație cu anii următori.

Citește și: Salariul mediu net în București a ajuns la 6.428 lei. Cât este în restul țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult