- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 30 iulie. Vestea momentului pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bănci

30 Jul, 11:11 • Bumbeneci Diana
ROBOR 30 iulie. Banca Națională a României anunță noi vești pentru românii care au credite în LEI la bănci.
ROBOR 30 iulie. Vestea momentului pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bănci

ROBOR 30 iulie. Noul curs BNR anunță dacă sunt schimbări în privința ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 30 iulie

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut de la 5,81%, la 5,80%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,85%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Vezi și: Vestea care va înfuria milioane de români. Marcel Ciolacu: „Normal că prețurile cresc”

ROBOR 30 iulie.
ROBOR 30 iulie.

Ce indice e mai bun dacă ai un credit?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere.

  • Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, IRCC va fi în urma ROBOR, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre. Deci și ratele vor fi mai mici.
  • Pe termen mediu și lung, în momentul în care ratele dobânzilor vor intra pe un trend descrescător reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja în 2021.
  • Există mecanisme de trecere de la ROBOR la IRCC, însă trecerea înapoi la ROBOR nu este posibilă (legea prevede că pentru toate contractele noi se va aplica indicele IRCC).
  • Pe lângă conversia creditului de la ROBOR la IRCC, o opțiune pentru a te proteja împotriva creșterii dobânzilor este trecerea la un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani.
  • Trebuie să ai în vedere însă că dobânda la creditele cu dobândă fixă este, în general, mai mare decât dobânda variabilă.

Diferența dintre ROBOR și IRCC

IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de cca 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.

O altă diferență importantă cu impact asupra ratelor este perioada pe care o reflectă cei doi indicii: IRCC aplicabil din octombrie 2022 are la baza ratele zilnice din trimestrul 2 (perioada aprilie- iunie), ROBOR este actualizat la zi, deci între ROBOR și IRCC există o întârziere de până la 6 luni.

Vezi și: Milioane de români care au rate la bancă primesc vestea cea mare de la BNR. ROBOR 22 iulie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult