ROBOR 30 iulie. Noul curs BNR anunță dacă sunt schimbări în privința ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut de la 5,81%, la 5,80%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,85%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Vezi și: Vestea care va înfuria milioane de români. Marcel Ciolacu: „Normal că prețurile cresc”
Ce indice e mai bun dacă ai un credit?
În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere.
Diferența dintre ROBOR și IRCC
IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de cca 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.
O altă diferență importantă cu impact asupra ratelor este perioada pe care o reflectă cei doi indicii: IRCC aplicabil din octombrie 2022 are la baza ratele zilnice din trimestrul 2 (perioada aprilie- iunie), ROBOR este actualizat la zi, deci între ROBOR și IRCC există o întârziere de până la 6 luni.
Vezi și: Milioane de români care au rate la bancă primesc vestea cea mare de la BNR. ROBOR 22 iulie