Informații actualizate pentru românii care au credite în lei la bancă. Astfel, Banca Națională a României (BNR) le transmite tuturor clienților săi că joi, pe data de 4 iulie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o scădere ușoară de la 6,01%, la 6,0%.
Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe creditele în lei.
Cât despre indicele ROBOR la 6 luni, acesta a stagnat la 6,04%, aceeași valoare ca în ziua precedentă.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Indicele IRCC se strabilește în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. Acest indice se aplică cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. IRCC este stabilit zilnic de Banca Națională a României, făcându-se o medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de BNR.
Cei doi indici reprezintă dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (exceptându-le pe cele cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Este important de punctat faptul că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.
Ai mai putea citi: Ce trebuie să facă angajații pentru a primi 2 zile libere în plus. Este posibil doar în anumite condiții!
În urmă cu 14 ani a fost introdus, pentru creditele în lei, indicele ROBOR. Până la acel moment, era la latitudinea băncii cum modifică dobânda din contract, în funcție de costurile proprii. Indicele în cauză reprezintă dobânda zilnică la care sunt dispuse să se împrumute între ele 10 bănci din România (pe diferite scadențe: pe o zi/săptămână/lună, 3/6/12 luni).
Acesta se calculează ca medie aritmetică a cotațiilor de dobândă ale acestor bănci pe fiecare scadență, după ce s-au exclus extremele (cea mai mare și cea mai mică dobândă cotată).
IRCC este, de asemenea, o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă se calculează pe un întreg trimestru. La IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele (nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații), dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență (ca să aibă greutate mai mare dobânzile la care s-au făcut cele mai multe tranzacții).
Prin urmare, prin IRCC înțelegem o medie a dobânzilor zilnice cu care s-au împrumutat efectiv băncile într-un trimestru, iar rezultatul este apoi aplicat la creditele consumatorilor pentru întreg trimestrul următor.
Vezi mai multe știri: Preț carburanți, 4 iulie 2024. Scumpirile continuă să se resimtă în buzunarele șoferilor