Banca Națională a României (BNR)
a actualizat informațiile de interes pentru românii care au credite în lei. În acest sens, BNR le transmite tuturor clienților săi că vineri, pe data de 5 iulie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,0%.
Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe creditele în lei.
Cât despre indicele ROBOR la 6 luni, acesta a stagnat la 6,04%, aceeași valoare ca în zilele anterioare.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Ai mai putea citi: O bancă cunoscută dispare din România, după 10 ani de activitate! Cum vor fi afectați clienții și ce se va întâmpla cu creditele lor
Indicele IRCC se strabilește în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. Acest indice se aplică cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. IRCC este stabilit zilnic de Banca Națională a României, făcându-se o medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de BNR.
Cei doi indici reprezintă dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (exceptându-le pe cele cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Este important de punctat faptul că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.
ROBOR este un indice de mare importanță pentru întreaga populație, căci acesta are puterea de a influența în foarte mare măsură valoarea ratelor lunare. Relevant este faptul că influența acestui indicator de referintă se simte doar la creditele în lei și doar la cele cu dobândă variabilă, cele din urmă fiind niște credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii, la care se adauga ROBOR.
În acest caz, indicele luat în calcul de către bănci în momentul fixării dobânzii este cel stabilit de Banca Națională a României (BNR) în ultima zi lucrătoare a lunii trecute sau în prima zi lucrătoare a lunii iîn curs, din 3 în 3 luni sau din 6 în 6 luni, conform smilecredit.ro.
Vezi și: Se dau bani pentru o categorie de fermieri. Procedura pentru a beneficia de finanțare