- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 5 septembrie. BNR dă vestea cea bună pentru românii cu împrumut la bancă

05 Sep, 11:09 • Bumbeneci Diana
BNR anunță ROBOR 5 septembrie. Sunt vizați românii cu credite în LEI la băncile de pe teritoriul țării.
ROBOR 5 septembrie. BNR dă vestea cea bună pentru românii cu împrumut la bancă

Banca Națională a României anunță ROBOR 5 septembrie. Iată ce se întâmplă azi cu ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 5 septembrie

Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%.  Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,61%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Vezi și: Ai bani uzați sau rupți? Iată cât plătești la BNR pentru schimbarea lor

ROBOR
ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.
Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M.
Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Avem doua siuații: indice trimestrial și indice zilnic.

IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Vezi și: ROBOR 4 septembrie. Vestea momentului pentru milioanele de români care au credit la bancă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult