ROBOR 7 august. Noul curs BNR anunță ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.
Conform Băncii Naționale a României. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,80%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,85%.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Citește și: Plățile cash, restricționate pentru o categorie de români. Marcel Boloș: „Este un lucru de normalitate”
ROBOR:
În 2010 a fost introdus, pentru creditele în lei, indicele ROBOR. Până atunci, era la latitudinea băncii cum modifică dobânda din contract, în funcție de propriile costuri. Pentru a proteja consumatorii de eventuale creșteri de dobânzi doar la decizia băncii, a fost adoptată de stat OUG 50, care a transpus în legislația națională o directivă europeană. Aici s-a menționat că se pot acorda credite în lei consumatorilor, fie cu dobândă fixă, fie cu dobândă variabilă – aceasta din urmă corelată la un indice bancar, de referință.
Indicele ROBOR reprezintă dobânda zilnică la care sunt dispuse să se împrumute între ele 10 bănci din România (pe diferite scadențe: pe o zi/săptămână/lună, 3/6/12 luni). Se calculează ca medie aritmetică a cotațiilor de dobândă ale acestor bănci pe fiecare scadență, după ce s-au exclus extremele (cea mai mare și cea mai mică dobândă cotată). Calculul este făcut de către o companie financiară independentă (Thomson Reuters) și se afișează zilnic pe site-ul BNR (ora 11:00).
Cel mai cunoscut și folosit indice la creditele consumatorilor este ROBOR 3M (la 3 luni).
Ce este IRCC ?
Fiindcă ROBOR tot creștea, în 2019 a fost înlocuit cu un alt indice bancar, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
IRCC este tot o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă calculată pe un întreg trimestru (nu doar zilnic, ca la ROBOR). De asemenea, la IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele (nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații), dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență (ca să aibă greutate mai mare dobânzile la care s-au făcut cele mai multe tranzacții).
Pe scurt, IRCC este o medie a dobânzilor zilnice cu care s-au împrumutat efectiv băncile într-un trimestru (de exemplu, în T4, 1 octombrie – 31 decembrie), iar rezultatul este apoi aplicat la creditele consumatorilor pentru întreg trimestrul următor (în exemplul nostru, în T2 anul următor, 1 aprilie – 30 iunie)”, se arată într-un raport BRD.
Vezi și: Moment crucial pentru români! BNR decide soarta dobânzii cheie