Conform Băncii Naționale a României, indicele la 3 luni a scăzut, iar cel la 6 luni a stagnat astăzi. Iată cifrele prezentate de BNR.
indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,09%, de la 6,10%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,13%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Ce este ROBOR?
În 2010, a fost introdus indicele ROBOR pentru creditele în lei. Înainte de acest moment, banca decidea cum să ajusteze dobânda din contract, în funcție de costurile proprii. Pentru a proteja consumatorii de posibile creșteri ale dobânzilor, care erau la discreția băncii, statul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 50, transpunând astfel în legislația națională o directivă europeană. Aceasta specifica că împrumuturi în lei pot fi acordate consumatorilor cu dobândă fixă sau variabilă, aceasta din urmă fiind legată de un indice bancar de referință.
ROBOR este dobânda zilnică la care 10 bănci din România sunt dispuse să împrumute între ele (pe diverse scadențe: zilnic, săptămânal, lunar, la 3, 6 sau 12 luni). Se calculează ca medie aritmetică a cotațiilor de dobândă ale acestor bănci pentru fiecare perioadă, după eliminarea extremelor (cea mai mare și cea mai mică dobândă cotată). Calculul este efectuat de o companie financiară independentă (Thomson Reuters) și este afișat zilnic pe site-ul BNR (la ora 11:00). Cel mai utilizat indice în creditele pentru consumatori este ROBOR 3M (la 3 luni).
Ce este IRCC?
Din cauza creșterii constante a ROBOR, în 2019 acesta a fost înlocuit cu un alt indice bancar, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
IRCC este, de asemenea, o medie aritmetică a dobânzilor zilnice, dar este calculată pentru întregul trimestru (nu doar zilnic, așa cum este cazul ROBOR). În plus, IRCC se referă la dobânda reală cu care băncile se împrumută între ele (nu doar la dobânda pe care o oferă băncile, așa cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic, indiferent dacă sunt sau nu tranzacții la acele cotații), iar aceste dobânzi sunt ponderate și în funcție de volumul tranzacțiilor pe fiecare perioadă (astfel încât dobânzile cu cele mai multe tranzacții să aibă o greutate mai mare).
Ai mai putea citi: Prognoza primăverii 2024. ANM anunță cum va fi vremea până pe 5 martie