ROBOR 8 iulie. Banca Națională a României anunță ROBOR la 3 luni, la 6 luni și IRCC.
Conform cursului BNR, Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 5,81%, de la 6,00%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 5,87%, de la 6,04%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Citește și: Noi zile libere pentru români. Urmează o minivacanță oferită de Guvern în vara 2024
În România, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indicatori importanți utilizați pentru a stabili dobânzile la creditele în lei. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzilor la care băncile românești se împrumută între ele pe piața interbancară. Acesta este utilizat în principal pentru creditele acordate înainte de mai 2019 și este actualizat zilnic de către Banca Națională a României (BNR).
Pe de altă parte, IRCC este un indice introdus în mai 2019 ca parte a unui set de măsuri menite să facă ratele de dobândă pentru consumatori mai transparente și mai stabile. Spre deosebire de ROBOR, care reflectă tranzacțiile pe termen scurt între bănci, IRCC este calculat pe baza dobânzilor efective plătite pentru creditele noi acordate de bănci populației și firmelor, și este actualizat trimestrial. Acest lucru face ca IRCC să fie mai stabil și mai puțin susceptibil la fluctuațiile rapide ale pieței interbancare.
Diferența principală între cei doi indici constă în modul de calcul și frecvența actualizării. ROBOR se poate modifica zilnic, reflectând imediat condițiile pieței, ceea ce poate duce la rate de dobândă mai volatile pentru consumatori. În contrast, IRCC se actualizează trimestrial, oferind o predictibilitate mai mare a costurilor creditului pe termen scurt. De aceea, pentru mulți consumatori, IRCC poate reprezenta o opțiune mai atractivă pentru împrumuturile noi, datorită stabilității sale relative și transparenței sporite în ceea ce privește costurile împrumuturilor.
Ai putea citi și: Vacanță la mare: contraindicații, beneficii și sfaturi pentru caniculă în 2024. Ce trebuie să faci pentru o vacanță reușită