- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 9 iulie. BNR face anunțul zilei pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bancă

09 Jul, 11:09 • Bumbeneci Diana
ROBOR 9 iulie. BNR anunță ce se întâmplă azi cu ROBOR și IRCC.
ROBOR 9 iulie. BNR face anunțul zilei pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bancă

ROBOR 9 iulie. Noul curs BNR prezintă evoluția ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

Citește azi și: Nimeni nu se aștepta! Ce avere fabuloasă are Traian Băsescu în 2024

ROBOR 9 iulie

Conform Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,81%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,87%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

BNR indice ROBOR
BNR indice ROBOR

Diferența între ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt două rate de referință utilizate în calcularea dobânzilor la creditele acordate în România, dar ele au caracteristici și metode de calcul diferite. ROBOR este o rată a dobânzii stabilită pe piața interbancară românească, determinată pe baza mediei aritmetice a cotațiilor de dobândă utilizate de un eșantion reprezentativ de bănci comerciale. Este o valoare publicată zilnic și se utilizează pentru stabilirea dobânzilor variabile la creditele în lei acordate de instituțiile financiare. Pe de altă parte, IRCC a fost introdus în mai 2019 ca o alternativă la ROBOR, în urma unor reglementări guvernamentale menite să ofere o referință mai stabilă și mai transparentă pentru creditele consumatorilor.

ROBOR 17 iunie

Diferența majoră dintre ROBOR și IRCC constă în metodologia de calcul și scopul lor. În timp ce ROBOR reflectă condițiile de pe piața interbancară și este mai susceptibil la fluctuațiile de scurtă durată, IRCC este calculat pe baza mediei aritmetice a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor efectuate pe piața interbancară pe parcursul unui trimestru. Aceasta face ca IRCC să fie mai puțin volatil și să ofere o perspectivă pe termen mai lung, fiind considerat mai echitabil pentru consumatori. În plus, IRCC este actualizat trimestrial, spre deosebire de ROBOR care este actualizat zilnic, ceea ce contribuie la o stabilitate mai mare a ratelor dobânzilor pentru creditele consumatorilor.

În contextul evoluției pieței financiare din România, IRCC a fost introdus pentru a înlocui treptat ROBOR în cazul creditelor noi acordate persoanelor fizice, având în vedere că acesta din urmă a fost criticat pentru volatilitatea sa și pentru influența speculativă a băncilor.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult