ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi la 7,92 procente. Schimbarea se produce după ce săptămâna trecută, ROBOR a fost trei zile la nivelul de 7,93%, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Indicele la 6 luni, cel folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut joi la 8,10% pe an, iar ROBOR la 12 luni a fost de 8,23% pe an. Indicele se menține în jurul valorii de 8% de aproape două luni.
La începutul lunii august, indicele la 3 luni atingea valoarea record de 8,14%, aceste cifre reprezentând, de parte, maximul ultimilor 12 ani. La scurt timp, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a ieșit public cu noi declarații, prin intermediul cărora a transmis băncilor un mesaj, iar la scurt timp ROBOR a început să scadă, dar s-a stabilizat de 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%. Indicele ROBOR a început anul la valoarea de 3,02%, însă a intrat apoi pe un trend ascendent și a crescut treptat vreme de 8 luni până la 8,14%.
Citește și: Pensii și salarii 2023. Cu cât vor crește veniturile românilor, peste doar câteva luni
Reiterăm faptul că IRCC a crescut, așadar, de la 2,65% la 4,06%, de la 1 octombrie, conform datelor publicate de Banca Națională a României. Noul IRCC va fi valabil pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie și aduce românilor schimbări radicale.
În acest sens, de la 1 octombrie, consumatorii cu rate legate de IRCC vor resimți o creștere a ratei lunare cuprinsă între 200 şi 250 de lei. IRCC a luat locul mai cunoscutului ROBOR și este dobânda care se aplică la creditele luate de debitori începând din mai 2019, dar și la creditele mai vechi de această dată, dar refinanțate după mai 2019.
Mai poți citi: Deputat român, nevoit să își vândă mașina pentru a achita factura la curent. Românii au tranșat imediat decizia sa