Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40%, anunță Banca Națională a României. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,49%. În schimb, IRCC a crescut din nou.
Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
ROBOR vs IRCC
ROBOR și IRCC sunt două rate de referință având sistemul financiar al României, fiecare caracteristici distincte. Cu toate că ambele sunt folosite pentru calculul dobânzilor la împrumuturi și credite, există diferențe semnificative între ele.
ROBOR, sau Romanian Interbank Offered Rate, este o rată de referință la care băncile românești împrumută resursele financiare pe piața interbancară. ROBOR este stabilit pe baza datelor furnizate de bănci și este publicat zilnic. Este, în general, folosit pentru a calcula dobânzile la creditele în lei, cum ar fi creditele ipotecare sau cele de consum.
Pe de altă parte, IRCC, sau Indicele de Referință pentru Creditele de Consum, este o altă rată de referință specifică pentru creditele de consum în lei. Acest indice a fost introdus ca o alternativă la ROBOR, pentru a reduce volatilitatea dobânzilor la creditele de consum. IRCC este calculat în mod transparent și se bazează pe dobândă de politică monetară a Băncii Naționale a României, la care se adaugă o marjă fixă.
Vezi și: 30% sporuri la salariu pentru o categorie de români. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea