- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Roboții ar putea lua locul muncitorilor de pe șantier! Ce salariu va primi un inginer pentru a coordona inteligența artificială

29 May, 21:51 • Fundeanu Madalina
Muncitorii de pe șantiere, înlocuiți de roboți. Se întâmplă chiar la noi în țară!
Roboții ar putea lua locul muncitorilor de pe șantier! Ce salariu va primi un inginer pentru a coordona inteligența artificială

În România, roboții ar putea lua locul muncitorilor de pe șantiere. În acest fel, industria construcțiilor, care este lovită de o lipsă acută a forței de muncă, are în plan să acopere lipsa a peste 200.000 de muncitori de pe șantierele din România, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Muncitorii de pe șantiere, înlocuiți de roboți. Se întâmplă chiar la noi în țară!

Pe de altă parte, inginerii nu vor nu fi dați la o parte. Aceștia vor încasa salarii de până la 3.500 de euro pentru a coordona inteligența artificială.

Muncitorii de pe șantiere câștigă până la aproximativ 5.000 de lei pe lună, după ce salariile lor au crescut cu 30% în decursul a doi ani. În ciuda majorării veniturilor acestora, domeniul construcțiilor duce lipsă de circa 200.000 de muncitori, care în acest moment ar putea fi înlocuiți de roboți.

Prin intermediul digitalizării, se poate crea o productivitate mult mai mare cu un număr mai mic de muncitori, însă este necesar ca acești oameni să fie specializați. Altfel spus, se caută ingineri specializați în digitalizare care să poată coordona roboții. Tocmai din acest motiv, facultățile de profil au introdus până la momentul actual astfel de programe de licență.

Ai mai putea citi și: Aproape 50% din traficul de internet a fost generat de roboți în 2023. „Sunt una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă orice industrie”

muncitorii de pe șantier, înlocuiți de roboți
muncitorii de pe șantier, înlocuiți de roboți

Salariile unor astfel de ingineri care vor manevra roboții de pe șantierele din România pornesc de la 1.000 de euro, în situația celor care abia și-au terminat studiile în domeniu, și vor ajunge până la 3.500 de euro, în funcție de experiență.

Mai mult de 300 de antreprenori și experți dezbat de două zile soluțiile pentru digitalizarea industriei construcției. Discuțiile au loc în Capitală, în cadrul conferinței INNOCONSTRUCT, care se află acum la cea de-a patra ediție.

Cea mai mare fabrică din România ce prelucrează lapte a fost dotată cu roboți și energie regenerabilă

După 30 de ani de activitate pe piața lactatelor din România, Simultan SRL a deschis cea mai mare fabrică de procesare a laptelui cu acționariat românesc.

Fabrica prelucrează anual 50 de milioane de litri de lapte și este un punct important în industrie, datorită utilizării tehnologiei avansate și a automatizării. „Angajații” sunt, în mare parte, roboți, minimizând astfel necesarul de muncă umană și maximizând eficiența.

„Aici cum am spus avem doi oameni iar pe cel de-al doilea îl vom înlocui cu un robot. Noi am construit de la zero și avem o capacitate de producție de 500.000 de litri pe zi”, a declarat un reprezentant al companiei.

Vezi mai multe știri: Proprietarul unui restaurant din Italia a „angajat” doi roboți, din cauza lipsei de forță de muncă: „Am oferit 1.500 de euro pe lună și n-a vrut nimeni”