- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rolul important pe care îl va juca România prin proiectul Neptun Deep. Statul român devine principalul furnizor de gaze al Europei. „Potenţialul acolo este colosal pentru România”

09 Aug, 19:10 • Lupu Alexandra
Cum poate deveni România principalul furnizor de gaze al Europei. Proiectul Neptun Deep aduce statul român într-o poziție importantă.
Rolul important pe care îl va juca România prin proiectul Neptun Deep. Statul român devine principalul furnizor de gaze al Europei. „Potenţialul acolo este colosal pentru România”

România poate deveni principalul furnizor de gaze al Europei prin proiectul Neptun Deep, informează stiripesurse.ro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că statul român va ajunge pe primul loc odată cu aceste cantități adiționale.

România devine cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa

Ministrul Energiei a afirmat că proiectul Neptun Deep va transforma România în principalul furnizor de gaze din Europa. Sebastian Burduja precizează că potențialul întregului proiect este unul colosal. Ministrul Energiei spune că România are șanse să devină liderul pieței de producție de gaz din Uniunea Europeană.

Vezi și: Premierul Ciolacu anunță cel mai mare proiect de gaze naturale, Neptun Deep. OMV Petrom și Romgaz investesc 4 miliarde de euro „Va contribui la securitatea energetică a țării”

„Potenţialul acolo este colosal pentru România. Înseamnă minimum 100 de miliarde de normal metri cubi, până la, poate, 200 de miliarde. În momentul acesta, România are anual nevoie cam de 19-20 de miliarde, normal mc.

Deci discutăm de asigurarea unei independenţe din perspectiva asta pentru România şi chiar pentru o parte a Europei, cu posibilitatea de a face din România liderul pieţei de producţie de gaz din Uniunea Europeană. Vom fi practic pe primul loc cu aceste cantităţi adiţionale”, a declarat ministrul.

Mai mult decât atât, Sebastian Burduja a precizat că statul român nu stă deloc rău privind gazele naturale. Ministrul este de părere că proiectul Neptun Deep va aduce independența României, începând cu anul 2027.

„În zona de gaze naturale nu stăm deloc rău. Mai mult decât atât, având Neptun Deep din 2027, cred că vom fi foarte bine şi aici.

Vom fi independenţi din acest punct de vedere”, a adăugat Burduja.

Gaze
Gaze

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz. Perimetrul de exploatare din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați. Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că proiectul este unul strategic pentru statul român, care va aduce o contribuție semnificativă la securitatea energetică a țării.

„Am convingerea că după anunțul deciziei de investiții, operațiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră. Când eram adolescent, în anii ’80, România era recunoscută internațional drept un performer în energie. Astăzi, transmitem întregii lumi, în cel mai demn și puternic mod, că vrem și putem să continuăm moștenirea noastră istorică în domeniul energetic.

Când este vorba de mize naționale majore, România reușește să își adune energiile și să facă saltul economic care o va duce la un alt nivel în Europa, acolo unde românii merită din plin să fie. Avem experiență și expertiză pentru a deveni cel mai important producător al Uniunii Europene în privința gazelor naturale. Iar asta trebuie să fie o sursă reală și continuă de mândrie națională. Mai există o semnificație importantă: România trece de la fapte la vorbe.

Și mă bucur că asta se întâmplă acum. Pentru că am spus de la început: acest mandat este despre fapte concrete și realizări economice. Acest proiect va demonstra că suntem capabili și pregătiți să ne controlăm propriul destin energetic și să stabilim propriul curs. Atenția întregii lumi se va îndrepta către noi.

O spun foarte ferm: suntem pregătiți să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil și substanțial, de securitate energetică. Vom fi un pilon de stabilitate și dezvoltare regională într-o realitate geopolitică nouă și provocatoare. Este esențial ca lucrările de extracție la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând. Vă asigur că vom face tot ce ține de statul român pentru a susține proiectul, vom continua să fim parteneri dedicați, pentru că doar așa contribuim în cel mai concret mod posibil la bunăstarea cetățenilor țării”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și despre: Şeful OMV aruncă bomba despre proiectul Neptun Deep! ”Va avea o contribuţie semnificativă la securitatea aprovizionării Europei”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...