PIB-ul/cap de locuitor din România reprezenta doar 26% din media europeană în 2000, atunci când a început procesul de negociere pentru a intra în Uniunea Europeană. În momentul de față, statul român a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB/cap de locuitor și este deasupra Greciei, informează profit.ro.
Mugur Isărescu a confirmat că puterea de cumpărare a României depășește în momentul de față Grecia. Statul român a obținut un procent de 77%, iar Grecia deține o putere de cumpărare de 66%. Puterea de cumpărare din România este similară cu Portugalia (77%), Ungaria (77%) și puțin sub Polonia (79%).
Citește și despre: România, îngropată în datorii. Datoria publică a statului român depășește suma de 700 miliarde de lei. Ce trebuie să facă Guvernul
„Era atunci cel mai scăzut nivel din UE. În 2007 când România a intrat în UE, PIB/capita reprezenta 44% din media UE. Acum, PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare (PPC) este 77%, fiind deasupra Greciei care are 68%, similar cu Portugalia (77%), Ungaria (77%) și puțin sub Polonia (79%)”, spune Isărescu.
Cu toate acestea, guvernatorul BNR menționează că nu a fost distribuită în mod egal creșterea din România în această perioadă. Potrivit lui Mugur Isărescu, Capitala este acum la peste 160% PIB/capita în comparație cu niveluri mult mai scăzute înregistrate în alte regiuni din țară. Șeful BNR a precizat că îmbunătățirea absorbției fondurilor europene duce la o creștere potențială a economiei.
„Continuând și îmbunătățind absorbția fondurilor europene reprezintă cea mai bună cale de a îmbunătăți creșterea potențială a economiei, fiind bună pentru o mai bună distribuție a PIB-ului în țară. Un alt factor care îmbunătățește economia este, desigur, capitalul uman”, a mai afirmat guvernatorul BNR.
Din 42 de județe din România, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a puterii de cumpărare decât media națională. Celelalte 27 au înregistrat o dinamică slabă. Cel mai bogat județ este București.
Are 263% din media UE la paritatea puterii de cumpărare, adică este de 2.5 ori mai bogat decât media. Pe de altă parte, cel mai sărac județ din țară este Vaslui. Raportul dintre cele două, București și Vaslui, este de aproape 6 la 1. Concret, PIB/capita în Capitală este de 6 ori mai mare decât în Vaslui, explică Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank.
Vezi și: Turist american, speriat de prețurile alimentelor în România: ”Nu știu cine își poate permite asta”