România se ridică din ce în ce mai mult la capitolul economie și continuă să performeze, potrivit rezultatelor înregistrate la nivelul Uniunii Europene, a informat Eurostat.
După cum arată cele mai recente barometre, România stă cel mai bine la capitolul „PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare” (Purchasing Power Parity sau PPP).
PIB-ul reprezintă nivelul mediu al venitul și cantitatea de bunuri și servicii care pot fi cumpărate din suma acelui venit.
„Conform acestui indicator, România a ajuns din urmă Portugalia, adică PIB-ul produs de un român este comparabil cu cel produs de un portughez. Asta după ce ajustăm pentru costul diferit al traiului între cele două țări, adică aducem lucrurile la un numitor comun = paritatea puterii de cumpărare. Dacă am privi strict în USD, am fi zis:- românii au un PIB/capita de 15.619 USD, date preliminare 2022- portughezii au un PIB/capita de 24.910 USD, date preliminare 2022 (1.6 x românii).Și atunci cum de ajungem la egalitate cu ei? Aici intervine costul vieții sau paritatea puterii de cumpărare. O să mă certe ceilalți economiști pentru simplificare, dar e ca și cum am spune că 1.600 USD în Portugalia sunt precum 1.000 USD în România. Iar de aici, lucrurile încep să devină comparabile. Așa că nu ar trebui să ne mire graficul acesta: suntem la 77% din media europeană și noi și portughezii. Completez eu: și ungurii”, arată economistul Cristi Tudorescu.
Performanța României se face auzită și în presa străină. De exemplu, subiectul a fost reprezentat săptămâna trecută în presa portugheză. Mai mult, un cotidian face comparație între evoluțiile economice ale Portugaliei și României din anul 2000 și până în prezent și susține faptul că este impresionant ce se întâmplă, deoarece România era o țară săracă, iar acum depășește economia portugheză.
„De la începutul anilor 2000, România a devenit o economie convergentă, condusă de reforme orientate spre piață, și a beneficiat de investiții străine directe și de modernizare tehnologică”, a spus Zsolt Darvas, econimistul de la think tank-ul Bruegel.
De asemenea, s-a înregistrat o creștere de 579% în ceea ce privește exporturile în România, mai ales din anii 2000 până acum, iar Portugalia a rămas în urmă cu 153%. Datorită acestei creșteri, s-a majorat și salariul mediu, ținând cont de inflație și paritatea puterii de cumpărare. În România a crescut cu 62% din 2008, iar în Portugalia cu 5%.
Alte articole: O nouă criză ne va lovi! România, dur afectată de dezastrul început din SUA. Fostul ministru al Economiei a dat anunțul„Lipsa unor evoluții majore nesustenabile (cum ar fi creșterile foarte rapide ale prețurilor locuințelor, datoria publică ridicată și datoria externă ridicată, ca în multe țări din sudul Europei) a contribuit la stabilitatea macroeconomică, care a ajutat creșterea. Datoria publică românească, ca procent din PIB, nu a depășit niciodată 50%”, a concluzionat Darvas, potrivit unei analize a publicației portugheze A Voz de Trás-os-Montes.